Klik hier om naar het gastenboek te gaan

Home Nieuws Gastenboek Oorzaken Diagnose Eigenschappen Fibromyalgie Score Risicofactoren Symptomen Behandeling Medicatie Voeding Vitaminen ME/CVS 10 dingen.... Praktische tips Tips om beter te slapen
Q10 verbetert veel s...

Mensen met fibromyalgie kunnen veel baat hebben bij co-enzym Q10. Behandeling met Q10 verbetert een brede reeks van psychische en klinische symptomen bij patiënten met fibromyalgie. Q10 vermindert ook ontstekingen, meldt CNS Neuroscience & Therapeutics.

Vitamine D pijnstill...

Suppletie met vitamine D kan pijn verlichten bij personen met chronische pijnklachten.

Depressief? Let op j...

Personen met een depressie kunnen veel baat hebben bij het eten van gezonde voeding. Goede voeding leidt tot een significante vermindering van klachten en in sommige gevallen tot een volledig herstel.

Naar boven

Untitled Document
Medische richtlijn voor onbegrepen klachten

HILVERSUM – Een medische richtlijn moet ervoor zorgen dat mensen niet jarenlang tevergeefs naar de juiste medische behandeling zoeken. Met deze richtlijn van het  Trimbos Instituut hoeven patiënten voortaan niet meer langs veel specialisten om erachter te komen wat hen mankeert.

In het radioprogramma Dit is de dag werd deze richtlijn door medici bekend gemaakt.

De richtlijn verschijnt nog dit jaar nog en zorgt ervoor dat de verschillende psychologen, specialisten en artsen intensief samenwerken om patiënten met onbegrepen klachten te helpen. Huisarts Ingrid Arnold uit Leiden deed onderzoek naar onbegrepen klachten. Ze ontdekte dat huisartsen in 30 % van de gevallen de oorzaak van een medische klacht niet kunnen achterhalen. Vooral chronische vermoeidheid is een klacht waarvan de oorzaak vaak niet wordt gevonden. Ook een zoektocht naar de juiste medische behandeling daarvan eindigt vaak zonder succes.

Volgens directeur Arie Nieuwenhuijzen Kruseman van artsenorganisatie KNMG is het een ernstige zaak dat patiënten jarenlang moeten zoeken naar de oorzaak van hun klacht. Hij vindt dat artsen verplicht moeten worden zich niet alleen verder te specialiseren, maar ook hun bekwaamheid moeten verbeteren. Op deze manier kunnen patiënten beter worden begeleid en dat draagt bij aan efficiëntie en kostenbeheersing in de gezondheidszorg.