Klik hier om naar het gastenboek te gaan

Home Nieuws Gastenboek Oorzaken Diagnose Fibromyalgie Score Risicofactoren Fibromyalgie Symptomen Fibromyalgie Behandeling Fibromyalgie & Medicatie Fibromyalgie & Voeding Fibromyalgie & Vitaminen ME/CVS 10 dingen.... Tips
Radboudumc onderzoek...

Het Radboudumc in Nijmegen gaat een groot nationaal onderzoek doen naar de pijngevoeligheid van Nederlanders. Dat moet leiden tot betere behandelingen voor mensen die voortdurend pijn hebben, maakte het academisch ziekenhuis woensdag bekend.

Een vitamine D-tekor...

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine welke onder invloed van zonlicht kan worden aangemaakt in de huid. Alleen in de periode mei tot en met oktober is de zon krachtig genoeg om te zorgen voor een adequate vitamine D aanmaak. Enkele voedingsmiddelen leveren daarnaast ook vitamine D, helaas is het vrijwel onmogelijk om voldoende vitamine D uit deze voedingsmiddelen te halen. Om die reden zijn we voor een goede vitamine D voorziening afhankelijk van vitamine D uit voedingssupplementen.

Afweersysteem darmen...

Het afweersysteem in de darmen kan een stof aanmaken die ervoor zorgt dat miljarden bacteriën die in het orgaan leven getolereerd worden. De stof komt onder andere vrij bij de afbraak van het aminozuur 'tryptofaan', dat zit in vlees, bananen, brood en kaas. Dit ondervonden onderzoekers van de afdeling Maag-, Lever- en Darmziekten van het Erasmus MC.

Naar boven

Untitled Document
Medische richtlijn voor onbegrepen klachten

HILVERSUM – Een medische richtlijn moet ervoor zorgen dat mensen niet jarenlang tevergeefs naar de juiste medische behandeling zoeken. Met deze richtlijn van het  Trimbos Instituut hoeven patiënten voortaan niet meer langs veel specialisten om erachter te komen wat hen mankeert.

In het radioprogramma Dit is de dag werd deze richtlijn door medici bekend gemaakt.

De richtlijn verschijnt nog dit jaar nog en zorgt ervoor dat de verschillende psychologen, specialisten en artsen intensief samenwerken om patiënten met onbegrepen klachten te helpen. Huisarts Ingrid Arnold uit Leiden deed onderzoek naar onbegrepen klachten. Ze ontdekte dat huisartsen in 30 % van de gevallen de oorzaak van een medische klacht niet kunnen achterhalen. Vooral chronische vermoeidheid is een klacht waarvan de oorzaak vaak niet wordt gevonden. Ook een zoektocht naar de juiste medische behandeling daarvan eindigt vaak zonder succes.

Volgens directeur Arie Nieuwenhuijzen Kruseman van artsenorganisatie KNMG is het een ernstige zaak dat patiënten jarenlang moeten zoeken naar de oorzaak van hun klacht. Hij vindt dat artsen verplicht moeten worden zich niet alleen verder te specialiseren, maar ook hun bekwaamheid moeten verbeteren. Op deze manier kunnen patiënten beter worden begeleid en dat draagt bij aan efficiëntie en kostenbeheersing in de gezondheidszorg.