Klik hier om naar het gastenboek te gaan

Home Nieuws Gastenboek Oorzaken Diagnose Fibromyalgie Score Risicofactoren Fibromyalgie Symptomen Fibromyalgie Behandeling Fibromyalgie & Medicatie Fibromyalgie & Voeding Fibromyalgie & Vitaminen ME/CVS 10 dingen.... Tips
Radboudumc onderzoek...

Het Radboudumc in Nijmegen gaat een groot nationaal onderzoek doen naar de pijngevoeligheid van Nederlanders. Dat moet leiden tot betere behandelingen voor mensen die voortdurend pijn hebben, maakte het academisch ziekenhuis woensdag bekend.

Een vitamine D-tekor...

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine welke onder invloed van zonlicht kan worden aangemaakt in de huid. Alleen in de periode mei tot en met oktober is de zon krachtig genoeg om te zorgen voor een adequate vitamine D aanmaak. Enkele voedingsmiddelen leveren daarnaast ook vitamine D, helaas is het vrijwel onmogelijk om voldoende vitamine D uit deze voedingsmiddelen te halen. Om die reden zijn we voor een goede vitamine D voorziening afhankelijk van vitamine D uit voedingssupplementen.

Afweersysteem darmen...

Het afweersysteem in de darmen kan een stof aanmaken die ervoor zorgt dat miljarden bacteriën die in het orgaan leven getolereerd worden. De stof komt onder andere vrij bij de afbraak van het aminozuur 'tryptofaan', dat zit in vlees, bananen, brood en kaas. Dit ondervonden onderzoekers van de afdeling Maag-, Lever- en Darmziekten van het Erasmus MC.

Naar boven

Untitled Document
Onderzoek Mindfulness bij Fibromyalgie

De wetenschappers willen onder meer weten of mindfulness echt werkt bij depressie, angststoornissen en medisch onverklaarbare klachten.

Mindfulness is sterk in opkomst. Op tal van plaatsen kunnen mensen leren om 'te observeren wat er zich voordoet in lichaam en geest zonder onmiddellijk te oordelen of te handelen', aldus een omschrijving van het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen.

Door een juiste observatie blijft een automatische reactie die het welzijn in de weg staat, achterwege. Daardoor zou een andere houding tegenover lichamelijk of psychisch leed mogelijk zijn, wat dat leed draaglijker maakt. Mindfulness zou onder meer helpen bij het chronisch vermoeidheidssyndroom, fibromyalgie en bij palliatieve zorg.

Op 10 september a.s. gaat in Nijmegen het eerste centrum voor mindfulness van Nederland open. Het Han Fortmann Centrum bestaat al dertig jaar en is altijd bestemd geweest voor bewustwordingsbijeenkomsten, variërend van yoga tot chakra tekenen en allerlei vormen van meditatie. Vanaf september is het centrum een officieel instituut voor opleiding, onderzoek en patiëntenzorg op het gebied van mindfulness, aldus het UMC.