Klik hier om naar het gastenboek te gaan

Home Nieuws Gastenboek Oorzaken Diagnose Fibromyalgie Score Risicofactoren Fibromyalgie Symptomen Fibromyalgie Behandeling Fibromyalgie & Medicatie Fibromyalgie & Voeding Fibromyalgie & Vitaminen ME/CVS 10 dingen.... Tips
Radboudumc onderzoek...

Het Radboudumc in Nijmegen gaat een groot nationaal onderzoek doen naar de pijngevoeligheid van Nederlanders. Dat moet leiden tot betere behandelingen voor mensen die voortdurend pijn hebben, maakte het academisch ziekenhuis woensdag bekend.

Een vitamine D-tekor...

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine welke onder invloed van zonlicht kan worden aangemaakt in de huid. Alleen in de periode mei tot en met oktober is de zon krachtig genoeg om te zorgen voor een adequate vitamine D aanmaak. Enkele voedingsmiddelen leveren daarnaast ook vitamine D, helaas is het vrijwel onmogelijk om voldoende vitamine D uit deze voedingsmiddelen te halen. Om die reden zijn we voor een goede vitamine D voorziening afhankelijk van vitamine D uit voedingssupplementen.

Afweersysteem darmen...

Het afweersysteem in de darmen kan een stof aanmaken die ervoor zorgt dat miljarden bacteriën die in het orgaan leven getolereerd worden. De stof komt onder andere vrij bij de afbraak van het aminozuur 'tryptofaan', dat zit in vlees, bananen, brood en kaas. Dit ondervonden onderzoekers van de afdeling Maag-, Lever- en Darmziekten van het Erasmus MC.

Naar boven

Untitled Document
Fibromyalgie en vitamine-D-tekort

Fibromyalgie is een chronische aandoening met diverse uiteenlopende klachten. In februari 2007 werden 610 fibromyalgie-patiënten onder andere op vitamine-D-waarden gescreend. De mensen met een lage tot gemiddelde vitamine-D-bloedwaarde (10-25 ng/ml = 25-62,5 nmol/L) werd gevraagd mee te doen aan een gerandomiseerde, dubbel-blind, placebo-gecontroleerde studie. De honderd mensen die deelnamen, kregen gedurende acht weken, iedere week 50.000 IU (1250 mcg) vitamine D3 of een placebo. De groep die vitamine D3 kreeg had een significant (p=0.03) lagere score op de fibromyalgie-scoretest dan de placebogroep [1]. De interesse in de relevantie van vitamine D3 bij niet -specifieke spierpijnen is groot hetgeen blijkt uit de opeenvolgende publicaties die wijzen op het nut van vitamine D3 [2].

Referentie
1. Arvold DS, Odean MJ, Dornfeld MP, et al. Correlation of symptoms with vitamin d deficiency and symptom response to cholecalciferol treatment: a randomized controlled trial. Endocr Pract. 2009 May-Jun;15(3):203-12
2. Badsha H, Daher M, Ooi Kong K. Myalgias or non-specific muscle pain in Arab or Indo-Pakistani patients may indicate vitamin D deficiency. Clin Rheumatol. 2009 Aug;28(8):971-3. Epub 2009 Mar 10.