Klik hier om naar het gastenboek te gaan

Home Nieuws Gastenboek Oorzaken Diagnose Eigenschappen Fibromyalgie Score Risicofactoren Symptomen Behandeling Medicatie Voeding Vitaminen ME/CVS 10 dingen.... Praktische tips Tips om beter te slapen
Q10 verbetert veel s...

Mensen met fibromyalgie kunnen veel baat hebben bij co-enzym Q10. Behandeling met Q10 verbetert een brede reeks van psychische en klinische symptomen bij patiënten met fibromyalgie. Q10 vermindert ook ontstekingen, meldt CNS Neuroscience & Therapeutics.

Vitamine D pijnstill...

Suppletie met vitamine D kan pijn verlichten bij personen met chronische pijnklachten.

Depressief? Let op j...

Personen met een depressie kunnen veel baat hebben bij het eten van gezonde voeding. Goede voeding leidt tot een significante vermindering van klachten en in sommige gevallen tot een volledig herstel.

Naar boven

Untitled Document
CoŽnzym Q10 mogelijk gunstig bij fibromyalgie

Uit bloedanalyse bleek dat zij, vergeleken met gezonde controlepersonen, een verhoogde oxidatieve stress hadden die gepaard ging met een afwijkende verdeling van CoQ10 over verschillende bloedcomponenten. De CoQ10-concentratie in het bloedplasma was verdubbeld, terwijl de concentratie van deze stof in de mononucleaire cellen vergeleken met de controlegroep juist 40% lager uitviel. Daarnaast werd gevonden dat de mononucleaire cellen van patiënten met fibromyalgie meer vrije zuurstofradicalen produceerden, een proces dat werd geremd door de toevoeging van CoQ10. De onderzoekers concluderen dat de verhoogde oxidatieve stress bij patiënten met fibromyalgie mogelijk wordt verklaard door de verstoorde distributie en stofwisseling van CoQ10 in het lichaam. De bevindingen tonen aan dat suppletie met CoQ10 hierbij mogelijk verbetering biedt.

Bron: Cordero MD, Moreno-Fernández AM, [..], Navas P. Coenzyme Q10 distribution in blood is altered in patients with Fibromyalgia. Clin Biochem 2009; 42(7-8):732-5