Klik hier om naar het gastenboek te gaan

Home Nieuws Gastenboek Oorzaken Diagnose Fibromyalgie Score Risicofactoren Fibromyalgie Symptomen Fibromyalgie Behandeling Fibromyalgie & Medicatie Fibromyalgie & Voeding Fibromyalgie & Vitaminen ME/CVS 10 dingen.... Tips
Radboudumc onderzoek...

Het Radboudumc in Nijmegen gaat een groot nationaal onderzoek doen naar de pijngevoeligheid van Nederlanders. Dat moet leiden tot betere behandelingen voor mensen die voortdurend pijn hebben, maakte het academisch ziekenhuis woensdag bekend.

Een vitamine D-tekor...

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine welke onder invloed van zonlicht kan worden aangemaakt in de huid. Alleen in de periode mei tot en met oktober is de zon krachtig genoeg om te zorgen voor een adequate vitamine D aanmaak. Enkele voedingsmiddelen leveren daarnaast ook vitamine D, helaas is het vrijwel onmogelijk om voldoende vitamine D uit deze voedingsmiddelen te halen. Om die reden zijn we voor een goede vitamine D voorziening afhankelijk van vitamine D uit voedingssupplementen.

Afweersysteem darmen...

Het afweersysteem in de darmen kan een stof aanmaken die ervoor zorgt dat miljarden bacteriën die in het orgaan leven getolereerd worden. De stof komt onder andere vrij bij de afbraak van het aminozuur 'tryptofaan', dat zit in vlees, bananen, brood en kaas. Dit ondervonden onderzoekers van de afdeling Maag-, Lever- en Darmziekten van het Erasmus MC.

Naar boven

Untitled Document
CoŽnzym Q10 mogelijk gunstig bij fibromyalgie

Uit bloedanalyse bleek dat zij, vergeleken met gezonde controlepersonen, een verhoogde oxidatieve stress hadden die gepaard ging met een afwijkende verdeling van CoQ10 over verschillende bloedcomponenten. De CoQ10-concentratie in het bloedplasma was verdubbeld, terwijl de concentratie van deze stof in de mononucleaire cellen vergeleken met de controlegroep juist 40% lager uitviel. Daarnaast werd gevonden dat de mononucleaire cellen van patiënten met fibromyalgie meer vrije zuurstofradicalen produceerden, een proces dat werd geremd door de toevoeging van CoQ10. De onderzoekers concluderen dat de verhoogde oxidatieve stress bij patiënten met fibromyalgie mogelijk wordt verklaard door de verstoorde distributie en stofwisseling van CoQ10 in het lichaam. De bevindingen tonen aan dat suppletie met CoQ10 hierbij mogelijk verbetering biedt.

Bron: Cordero MD, Moreno-Fernández AM, [..], Navas P. Coenzyme Q10 distribution in blood is altered in patients with Fibromyalgia. Clin Biochem 2009; 42(7-8):732-5