Klik hier om naar het gastenboek te gaan

Home Nieuws Gastenboek Oorzaken Diagnose Fibromyalgie Score Risicofactoren Fibromyalgie Symptomen Fibromyalgie Behandeling Fibromyalgie & Medicatie Fibromyalgie & Voeding Fibromyalgie & Vitaminen ME/CVS 10 dingen.... Tips
Radboudumc onderzoek...

Het Radboudumc in Nijmegen gaat een groot nationaal onderzoek doen naar de pijngevoeligheid van Nederlanders. Dat moet leiden tot betere behandelingen voor mensen die voortdurend pijn hebben, maakte het academisch ziekenhuis woensdag bekend.

Een vitamine D-tekor...

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine welke onder invloed van zonlicht kan worden aangemaakt in de huid. Alleen in de periode mei tot en met oktober is de zon krachtig genoeg om te zorgen voor een adequate vitamine D aanmaak. Enkele voedingsmiddelen leveren daarnaast ook vitamine D, helaas is het vrijwel onmogelijk om voldoende vitamine D uit deze voedingsmiddelen te halen. Om die reden zijn we voor een goede vitamine D voorziening afhankelijk van vitamine D uit voedingssupplementen.

Afweersysteem darmen...

Het afweersysteem in de darmen kan een stof aanmaken die ervoor zorgt dat miljarden bacteriën die in het orgaan leven getolereerd worden. De stof komt onder andere vrij bij de afbraak van het aminozuur 'tryptofaan', dat zit in vlees, bananen, brood en kaas. Dit ondervonden onderzoekers van de afdeling Maag-, Lever- en Darmziekten van het Erasmus MC.

Naar boven

Untitled Document
Rol van Co-Enzym Q10 tekorten bij CVS / ME

Bij CVS/ME kunnen afwijkingen zoals ontstekingen en oxidatie mede een oorzaak zijn van het ziektepatroon. Co-enzym Q10 (CoQ10) speelt een belangrijke rol als essentiële cofactor voor de productie van ATP in de mitochondriën en heeft tevens krachtige antioxidante eigenschappen. Recentelijk werd een voorpublicatie geplaatst over een onderzoek van Maes et al naar tekorten van co-enzym Q10 bij mensen met CVS/ME.
 
Van 58 mensen met CVS/ME en 22 controlepersonen werden de plasmawaarden CoQ10 gemeten. Hierbij werd gekeken naar de relatie van CoQ10 en de ernst van de klachten als gevolg van CVS/ME. Dit werd bepaald door de FibroFatigue (FF) schaal. De CoQ10 plasmawaarden waren aanmerkelijk lager dan in de normale controlegroep. Tot 44,8% van de CVS/ME patiënten hadden lagere waarden dan de laagste CoQ10 waarde die gemeten werd in de controlegroep (490 mug/L).

Bij CVS/ME was er een duidelijke en directe relatie tussen CoQ10 en de totale score op de FF schaal, vermoeidheid en autonome symptomen. Deelnemers met erg lage CoQ10 niveaus (390 mug/L) leden aanmerkelijk meer aan concentratie- en geheugenverstoringen. De resultaten laten zien dat verlaagde niveaus van CoQ10 een rol kunnen spelen in de pathosfysiologie van CVS/ME en dat symptomen als vermoeidheid en autonome en neurocognitieve symptomen veroorzaakt kunnen worden door een tekort aan CoQ10. De uitkomsten suggereren dat patiënten met CVS/Me voordeel kunnen hebben van suppletie met CoQ10 om hun niveaus van dit co-enzym te normaliseren.
 
Bron: Maes M, Mihaylova I, Kubera M, Uytterhoeven M, Vrydags N, Bosmans E.
Coenzyme Q10 deficiency in myalgic encephalomyelitis / chronic fatigue syndrome (ME/CFS) is related to fatigue, autonomic and neurocognitive symptoms and is another risk factor explaining the early mortality in ME/CFS due to cardi. Neuro Endocrinol Lett.;30(4).