Klik hier om naar het gastenboek te gaan

Home Nieuws Gastenboek Oorzaken Diagnose Eigenschappen Fibromyalgie Score Risicofactoren Symptomen Behandeling Medicatie Voeding Vitaminen ME/CVS 10 dingen.... Praktische tips Tips om beter te slapen
Q10 verbetert veel s...

Mensen met fibromyalgie kunnen veel baat hebben bij co-enzym Q10. Behandeling met Q10 verbetert een brede reeks van psychische en klinische symptomen bij patiënten met fibromyalgie. Q10 vermindert ook ontstekingen, meldt CNS Neuroscience & Therapeutics.

Vitamine D pijnstill...

Suppletie met vitamine D kan pijn verlichten bij personen met chronische pijnklachten.

Depressief? Let op j...

Personen met een depressie kunnen veel baat hebben bij het eten van gezonde voeding. Goede voeding leidt tot een significante vermindering van klachten en in sommige gevallen tot een volledig herstel.

Naar boven

Untitled Document
Overgewicht verhoogt kans op fibromyalgie

Het is algemeen bekend dat overgewicht vele ziekten tot gevolg kan hebben. Minder bekend is dat overgewicht ook kan leiden tot fibromyalgie, een invaliderende pijnlijke aandoening die gekenmerkt wordt door spierpijn en erg gevoelige punten op het lichaam. Fibromyalgie komt met name voor bij vrouwen.

In een nieuwe studie is naar voren gekomen dat vrouwen met een matig tot ernstig overgewicht (obesitas) een 60 tot 70 procent hogere kans hebben om fibromyalgie te ontwikkelen. Vrouwen, die vier of meerdere malen per week sporten, hebben een 29 procent lager risico op fibromyalgie dan vrouwen die weinig tot geen lichaamsbeweging hebben.

Door de bank genomen ontdekten de wetenschappers dat overgewichtige en obese vrouwen, die compleet inactief waren of minder dan 1 uur per week sport beoefenden, hun kans op de ontwikkeling van fibromyalgie zagen verdubbelen.

Hoewel het sporten door vrouwen met een normaal lichaamsgewicht niet leidt tot een afname van het risico op fibromyalgie, lijkt het toch verstandig om voldoende te bewegen, zeker als je al aan fibromyalgie lijdt. Een studie heeft uitgewezen dat dagelijks een half uur lichte lichamelijke activiteit, zoals wandelen of tuinieren, de pijn bij fibromyalgie doet verminderen.

Het probleem met fibromyalgie is dat er vele fysieke aandoeningen zijn die elk kunnen leiden tot het optreden van fibromyalgie, zodat het vinden van de oorzaak vaak een hels karwei is, als het al lukt.

Soms wordt fibromyalgie veroorzaakt door een tekort in voedingsstoffen of hormonen. Nogal wat vrouwen vinden baat bij het hormoon relaxine.
En veel anderen hebben gemerkt dat er verborgen voedselallergieën ten grondslag liggen aan hun fibromyalgie.

In de reguliere geneeskunde komt men over het algemeen niet verder dan het voorschrijven van medicijnen, zoals pijnstillers en ontstekingsremmers voor de behandeling van de fibromyalgie. Naast dat de medicamenteuze therapie weinig effectief is, kent deze vaak aanzienlijke bijwerkingen. In de complementaire (natuur-) geneeskunde zal de kans van slagen over het algemeen veel hoger zijn, en op een veiligere manier.

Bron
Edward Martin – Healthier Talk