Klik hier om naar het gastenboek te gaan

Home Nieuws Gastenboek Oorzaken Diagnose Eigenschappen Fibromyalgie Score Risicofactoren Symptomen Behandeling Medicatie Voeding Vitaminen ME/CVS 10 dingen.... Praktische tips Tips om beter te slapen
Q10 verbetert veel s...

Mensen met fibromyalgie kunnen veel baat hebben bij co-enzym Q10. Behandeling met Q10 verbetert een brede reeks van psychische en klinische symptomen bij patiënten met fibromyalgie. Q10 vermindert ook ontstekingen, meldt CNS Neuroscience & Therapeutics.

Vitamine D pijnstill...

Suppletie met vitamine D kan pijn verlichten bij personen met chronische pijnklachten.

Depressief? Let op j...

Personen met een depressie kunnen veel baat hebben bij het eten van gezonde voeding. Goede voeding leidt tot een significante vermindering van klachten en in sommige gevallen tot een volledig herstel.

Naar boven

Untitled Document
PDS, fibromyalgie en psychologische stress

Fibromyalgie komt vaak samen met PDS voor, maar een relatie met andere functionele maagdarmproblemen is onduidelijk. In Madrid werd hier onderzoek naar gedaan. Men onderzocht in hoeverre functionele maagdarmproblemen voorkomen bij mensen met fibromyalgie en men bekeek eveneens de rol van psychologische factoren die hiermee verband hielden.

Bij patiënten met fibromyalgie kwamen vaker maagdarmproblemen voor (behalve overgeven) dan bij mensen die dat niet hebben. 98% van de mensen met fibromyalgie had tenminste één van de symptomen van een functionele buikklacht, in vergelijking met 39% van de controlegroep zonder fibromyalgie. Vooral PDS kwam vaak voor in combinatie met fibromyalgie.

Bovendien bleken de fibromyalgie-patiënten duidelijk meer last te hebben van psychologische stress dan mensen zonder fibromyalgie. Vooral de mensen met ontlastingsincontinentie hadden meer last van psychologische stress.