Klik hier om naar het gastenboek te gaan

Home Nieuws Gastenboek Oorzaken Diagnose Fibromyalgie Score Risicofactoren Fibromyalgie Symptomen Fibromyalgie Behandeling Fibromyalgie & Medicatie Fibromyalgie & Voeding Fibromyalgie & Vitaminen ME/CVS 10 dingen.... Tips
Radboudumc onderzoek...

Het Radboudumc in Nijmegen gaat een groot nationaal onderzoek doen naar de pijngevoeligheid van Nederlanders. Dat moet leiden tot betere behandelingen voor mensen die voortdurend pijn hebben, maakte het academisch ziekenhuis woensdag bekend.

Een vitamine D-tekor...

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine welke onder invloed van zonlicht kan worden aangemaakt in de huid. Alleen in de periode mei tot en met oktober is de zon krachtig genoeg om te zorgen voor een adequate vitamine D aanmaak. Enkele voedingsmiddelen leveren daarnaast ook vitamine D, helaas is het vrijwel onmogelijk om voldoende vitamine D uit deze voedingsmiddelen te halen. Om die reden zijn we voor een goede vitamine D voorziening afhankelijk van vitamine D uit voedingssupplementen.

Afweersysteem darmen...

Het afweersysteem in de darmen kan een stof aanmaken die ervoor zorgt dat miljarden bacteriën die in het orgaan leven getolereerd worden. De stof komt onder andere vrij bij de afbraak van het aminozuur 'tryptofaan', dat zit in vlees, bananen, brood en kaas. Dit ondervonden onderzoekers van de afdeling Maag-, Lever- en Darmziekten van het Erasmus MC.

Naar boven

Untitled Document
PDS, fibromyalgie en psychologische stress

Fibromyalgie komt vaak samen met PDS voor, maar een relatie met andere functionele maagdarmproblemen is onduidelijk. In Madrid werd hier onderzoek naar gedaan. Men onderzocht in hoeverre functionele maagdarmproblemen voorkomen bij mensen met fibromyalgie en men bekeek eveneens de rol van psychologische factoren die hiermee verband hielden.

Bij patiënten met fibromyalgie kwamen vaker maagdarmproblemen voor (behalve overgeven) dan bij mensen die dat niet hebben. 98% van de mensen met fibromyalgie had tenminste één van de symptomen van een functionele buikklacht, in vergelijking met 39% van de controlegroep zonder fibromyalgie. Vooral PDS kwam vaak voor in combinatie met fibromyalgie.

Bovendien bleken de fibromyalgie-patiënten duidelijk meer last te hebben van psychologische stress dan mensen zonder fibromyalgie. Vooral de mensen met ontlastingsincontinentie hadden meer last van psychologische stress.