Klik hier om naar het gastenboek te gaan

Home Nieuws Gastenboek Oorzaken Diagnose Eigenschappen Fibromyalgie Score Risicofactoren Symptomen Behandeling Medicatie Voeding Vitaminen ME/CVS 10 dingen.... Praktische tips Tips om beter te slapen
Q10 verbetert veel s...

Mensen met fibromyalgie kunnen veel baat hebben bij co-enzym Q10. Behandeling met Q10 verbetert een brede reeks van psychische en klinische symptomen bij patiënten met fibromyalgie. Q10 vermindert ook ontstekingen, meldt CNS Neuroscience & Therapeutics.

Vitamine D pijnstill...

Suppletie met vitamine D kan pijn verlichten bij personen met chronische pijnklachten.

Depressief? Let op j...

Personen met een depressie kunnen veel baat hebben bij het eten van gezonde voeding. Goede voeding leidt tot een significante vermindering van klachten en in sommige gevallen tot een volledig herstel.

Naar boven

Untitled Document
Yoga vermindert pijn bij fibromyalgie

Uit het onderzoek, gepubliceerd in het vakblad Pain, bleek dat patiënten met fibromyalgie veel baat hadden bij het wekelijks beoefenen van yoga. Van de groep die deelnam aan de lessen had meer dan de helft minder last van symptomen als pijn, vermoeidheid en stijfheid.
 
Een controlegroep die hun huidige behandeling bleven ondergaan, gaven geen enkele verandering in symptomen aan. Volgens hoofdonderzoeker en psycholoog James Carson wordt patiënten vaak beweging aangeraden, maar is het te pijnlijk voor ze en zijn de lessen niet voor hun op maat gemaakt.
 
Carson en zijn collega's stelden een sessie van twee uur samen die bestond uit 40 minuten yoga-oefeningen en 80 minuten mediteren, ademhalingsoefeningen en een groepdiscussie over het omgaan met pijn. De patiënten in de yogagroep kregen ook een DVD met instructies en werden aangemoedigd om dagelijks thuis oefeningen te doen.
Aan dit onderzoek werkten enkel vrouwen mee en de resultaten zijn veelbelovend. Volgens de onderzoekers moet grootschaliger onderzoek uitwijzen of het effect ook geldt bij grotere groepen en mannen.