Klik hier om naar het gastenboek te gaan

Home Nieuws Gastenboek Oorzaken Diagnose Fibromyalgie Score Risicofactoren Fibromyalgie Symptomen Fibromyalgie Behandeling Fibromyalgie & Medicatie Fibromyalgie & Voeding Fibromyalgie & Vitaminen ME/CVS 10 dingen.... Tips
Radboudumc onderzoek...

Het Radboudumc in Nijmegen gaat een groot nationaal onderzoek doen naar de pijngevoeligheid van Nederlanders. Dat moet leiden tot betere behandelingen voor mensen die voortdurend pijn hebben, maakte het academisch ziekenhuis woensdag bekend.

Een vitamine D-tekor...

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine welke onder invloed van zonlicht kan worden aangemaakt in de huid. Alleen in de periode mei tot en met oktober is de zon krachtig genoeg om te zorgen voor een adequate vitamine D aanmaak. Enkele voedingsmiddelen leveren daarnaast ook vitamine D, helaas is het vrijwel onmogelijk om voldoende vitamine D uit deze voedingsmiddelen te halen. Om die reden zijn we voor een goede vitamine D voorziening afhankelijk van vitamine D uit voedingssupplementen.

Afweersysteem darmen...

Het afweersysteem in de darmen kan een stof aanmaken die ervoor zorgt dat miljarden bacteriën die in het orgaan leven getolereerd worden. De stof komt onder andere vrij bij de afbraak van het aminozuur 'tryptofaan', dat zit in vlees, bananen, brood en kaas. Dit ondervonden onderzoekers van de afdeling Maag-, Lever- en Darmziekten van het Erasmus MC.

Naar boven

Untitled Document
Gebruik gedragstherapie tegen fibromyalgie

De behandeling van patiënten met fibromyalgie stelt clinici voor problemen omdat de effectiviteit van de huidige behandeling beperkt is.

Minder pijn Behandelde patiënten ervoeren minder pijn, vermoeidheid en angst dan patiënten uit de controlegroep. Ook de impact van hun fibromyalgie op het dagelijks leven verminderde.

Lang termijn De positieve uitkomsten waren ook zes maanden later nog aanwezig. In die tijd verbeterde ook de fysieke conditie van de patiënten met deze chronische pijnaandoening. Van Koulil concludeert dat de multidisciplinaire behandeling fysieke en emotionele functioneren van patiënten met fibromyalgie op korte en langere termijn te verbetert.

Proefschrift Saskia van Koulil promoveert 17 december op haar proefschrift 'Tailored cognitive behavioral therapy in fibromyalgia'.

Bron: Radboud Universiteit Nijmegen