Klik hier om naar het gastenboek te gaan

Home Nieuws Gastenboek Oorzaken Diagnose Eigenschappen Fibromyalgie Score Risicofactoren Symptomen Behandeling Medicatie Voeding Vitaminen ME/CVS 10 dingen.... Praktische tips Tips om beter te slapen
Q10 verbetert veel s...

Mensen met fibromyalgie kunnen veel baat hebben bij co-enzym Q10. Behandeling met Q10 verbetert een brede reeks van psychische en klinische symptomen bij patiënten met fibromyalgie. Q10 vermindert ook ontstekingen, meldt CNS Neuroscience & Therapeutics.

Vitamine D pijnstill...

Suppletie met vitamine D kan pijn verlichten bij personen met chronische pijnklachten.

Depressief? Let op j...

Personen met een depressie kunnen veel baat hebben bij het eten van gezonde voeding. Goede voeding leidt tot een significante vermindering van klachten en in sommige gevallen tot een volledig herstel.

Naar boven

Untitled Document
Tai chi helpt bij fibromyalgie

Er bestaat geen behandeling die fibromyalgie kan genezen. Dit complexe syndroom wordt gekenmerkt door musculoskeletale pijn (spierstijfheid en pijn over het hele lichaam) die gepaard gaat met felle vermoeidheid en slaapstoornissen. De behandeling van de aandoening gebeurt dan ook op diverse fronten tegelijk. Ze bestaat uit de inname van pijnstillers, aangevuld met cognitieve gedragstherapie en lichaamsbeweging.

Op dat laatste vlak geeft tai chi zeer goede resultaten. Tai chi bestaat uit het uitvoeren van trage, vloeiende bewegingen in combinatie met een diepe ademhaling en relaxatie, en dat maakt deze bewegingsleer net zo interessant. Ze werkt namelijk niet alleen in op het lichaam, maar ook op de emoties en het gedrag.

Veel van de beoefenaars van tai chi zijn dan ook mensen met fibromyalgie, met musculoskeletale problemen en met reumatische aandoeningen zoals artrose en reumatoïde poliartritis.

Om de reële effecten van tai chi bij fibromyalgiepatiënten na te gaan werd een kleinschalig experiment met een honderdtal patiënten opgezet. De helft van de patiënten kreeg twee keer per week een uur tai-chiles en dat drie maanden lang, de andere helft deed 20 minuten rek- en strekoefeningen, ook in hetzelfde ritme.

Na afloop van het experiment was de verbetering van de levenskwaliteit en van het fysieke en mentale welbevinden opvallend groter bij de groep die tai chi had gevolgd dan bij de controlegroep, de groep dus die aan stretching had gedaan.

De goede resultaten doen de vraag rijzen of tai chi niet moet worden geïntegreerd in de behandeling van dit pijnlijke syndroom.

Uit een soortgelijke studie die gelijktijdig werd gepubliceerd blijkt dat tai chi niet alleen bij mensen met fibromyalgie de pijn verzacht en het algemene welbevinden verbetert, maar ook bij mensen met artritis (reumatoïde poliartritis, artrose...). De beoefenaars van tai chi hadden minder pijn, ze hadden minder last van stramme gewrichten en ze voelden zich ook minder moe dan de patiënten die hun gebruikelijke behandeling voortzetten.

Goed om te weten: mensen met een sterk verminderde mobiliteit kunnen tai chi ook al zittend beoefenen en ondervinden er dezelfde positieve effecten van.

Chenchen Wang et coll., New England Journal of Medicine, pp743-54, 19 augustus 2010 ; Callahan L. et coll. (University of North Carolina School of Medicine), Voordracht op het jaarlijkse wetenschappelijke congres van het American College of Rheumatology, Atlanta, Verenigde Staten, 8 november 2010.