Klik hier om naar het gastenboek te gaan

Home Nieuws Gastenboek Oorzaken Diagnose Eigenschappen Fibromyalgie Score Risicofactoren Symptomen Behandeling Medicatie Voeding Vitaminen ME/CVS 10 dingen.... Praktische tips Tips om beter te slapen
Q10 verbetert veel s...

Mensen met fibromyalgie kunnen veel baat hebben bij co-enzym Q10. Behandeling met Q10 verbetert een brede reeks van psychische en klinische symptomen bij patiënten met fibromyalgie. Q10 vermindert ook ontstekingen, meldt CNS Neuroscience & Therapeutics.

Vitamine D pijnstill...

Suppletie met vitamine D kan pijn verlichten bij personen met chronische pijnklachten.

Depressief? Let op j...

Personen met een depressie kunnen veel baat hebben bij het eten van gezonde voeding. Goede voeding leidt tot een significante vermindering van klachten en in sommige gevallen tot een volledig herstel.

Naar boven

Untitled Document
PatiŽnten betogen voor erkenning chronisch vermoeidheidssyndroom

Tijdens een lezing over het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) in het hoofdkantoor van de Chistelijke Mutualiteit (CM) aan de Prins-Bisschopssingel in Hasselt hebben zo'n twintig misnoegde CVS-patiënten via pamfletten en flyers hun ongenoegen geuit. Ze uiten kritiek op de huidige richtlijnen van het Riziv (Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering). Ze willen Limburgse CVS-patiënten beter informeren over nieuwe evoluties in de strijd tegen hun ziekte.

In België wordt het chronisch vermoeidheidssyndroom, een verzamelnaam van symptomen die te maken hebben met oververmoeidheid, chronische ontstekingen en/of spierpijn, in grote mate behandeld met psychotherapie en in het bijzonder met cognitieve gedragstherapie en geleidelijke activering. Dat komt omdat er volgens het Riziv nog geen bewezen behandeling bestaat die kan leiden tot een volledig herstel van de ziekte.

'Maar wetenschappelijke onderzoeken tonen al jarenlang aan dat de ziekte medisch te verklaren is en geen louter psychische aandoening is', zegt Daniëlle Vounckx (51), die ook lid is van de wake-up call-beweging (WUCB). Dat is een actiegroep van meer dan zeshonderd CVS- en fibromyalgiepatiënten in België die voor een betere diagnosestelling en behandeling voor hun ziekte ijvert. Ze willen politici bewust maken van de nood aan een ander en beter overheidsbeleid rond CVS.

'Een goede vergelijking is de maagzweer. De grootste helft van de vorige eeuw waren dokters er steevast van overtuigd dat de maagzweer een psychosomatische aandoening was die veroorzaakt werd door stress. Nu weten ze dat de ziekte veroorzaakt wordt door een bacterie en dat ze genezen kan worden met een antibioticakuur. Ook astma, allergie, eczeem en migraine werden vroeger beschouwd als iets dat door de geest werd veroorzaakt.'

'Zo heeft een recente studie in Noorwegen aangetoond dat CVS mogelijk wordt veroorzaakt door afwijkingen van het immuunsysteem. Ook duizenden andere studies gaan er prat op dat de oorzaak lichamelijk moet worden gezocht. Toch blijven de referentiecentra, die door het Riziv gefinancierd worden, zich vastklampen aan gedragstherapie als voornaamste behandelmethode. Veel CVS-patiënten gaan daar gedwongen in mee, omdat ze niet beter weten, terwijl hun toestand kan verslechteren. Wij ijveren daarom voor een erkend diagnose- en researchcenter. De behandeling van CVS moet de taak worden van neurologen, gastro-enterologen, cardiologen en artsen die gespecialiseerd zijn in het immuunsysteem.'

In België zijn er zo'n 40.000 CVS-patiënten bekend