Klik hier om naar het gastenboek te gaan

Home Nieuws Gastenboek Oorzaken Diagnose Fibromyalgie Score Risicofactoren Fibromyalgie Symptomen Fibromyalgie Behandeling Fibromyalgie & Medicatie Fibromyalgie & Voeding Fibromyalgie & Vitaminen ME/CVS 10 dingen.... Tips
Radboudumc onderzoek...

Het Radboudumc in Nijmegen gaat een groot nationaal onderzoek doen naar de pijngevoeligheid van Nederlanders. Dat moet leiden tot betere behandelingen voor mensen die voortdurend pijn hebben, maakte het academisch ziekenhuis woensdag bekend.

Een vitamine D-tekor...

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine welke onder invloed van zonlicht kan worden aangemaakt in de huid. Alleen in de periode mei tot en met oktober is de zon krachtig genoeg om te zorgen voor een adequate vitamine D aanmaak. Enkele voedingsmiddelen leveren daarnaast ook vitamine D, helaas is het vrijwel onmogelijk om voldoende vitamine D uit deze voedingsmiddelen te halen. Om die reden zijn we voor een goede vitamine D voorziening afhankelijk van vitamine D uit voedingssupplementen.

Afweersysteem darmen...

Het afweersysteem in de darmen kan een stof aanmaken die ervoor zorgt dat miljarden bacteriën die in het orgaan leven getolereerd worden. De stof komt onder andere vrij bij de afbraak van het aminozuur 'tryptofaan', dat zit in vlees, bananen, brood en kaas. Dit ondervonden onderzoekers van de afdeling Maag-, Lever- en Darmziekten van het Erasmus MC.

Naar boven

Untitled Document
Nieuw onderzoek naar Fibromyalgie in het UMC te Utrecht

Het lichaam is zelf in staat pijn te controleren, maar bij patiënten met fibromyalgie lijkt dit systeem minder goed te functioneren. Het doel van dit wetenschappelijk onderzoek is om het functioneren van dit systeem bij fibromyalgie goed in kaart te brengen, waarbij specifiek wordt gekeken naar de rol van aandacht in de controle over pijn.

Tijdens het onderzoek wordt gevraagd of u een reactie wilt geven op verschillende warme prikkels die apart of tegelijkertijd op uw linkerarm en rechterhand worden toegediend. Deze prikkels variëren van niet-pijnlijk warm tot matig pijnlijk heet of branderig. De prikkels zijn ongevaarlijk voor uw gezondheid. De prikkels worden verschillende keren gegeven. In sommige gevallen voert u tegelijkertijd een aandachtstaak uit. Ook wordt u gevraagd een aandachtstest op een computer te maken zonder dat prikkels worden toegediend.

Voor het onderzoek komt u eenmalig naar het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. Het bezoek duurt ongeveer 2½ uur. Gedurende deze tijd zijn meerdere rustmomenten opgenomen. U ontvangt een kleine vergoeding voor uw deelname en uw reiskosten worden vergoed.

Wanneer u meer over het onderzoek wilt weten of interesse hebt om deel te nemen, dan kunt u contact opnemen met Dr Judy Veldhuijzen bij voorkeur via e-mail D.S.Veldhuijzen@umcutrecht.nl of via de telefoon: 088 - 750851