Klik hier om naar het gastenboek te gaan

Home Nieuws Gastenboek Oorzaken Diagnose Fibromyalgie Score Risicofactoren Fibromyalgie Symptomen Fibromyalgie Behandeling Fibromyalgie & Medicatie Fibromyalgie & Voeding Fibromyalgie & Vitaminen ME/CVS 10 dingen.... Tips
Radboudumc onderzoek...

Het Radboudumc in Nijmegen gaat een groot nationaal onderzoek doen naar de pijngevoeligheid van Nederlanders. Dat moet leiden tot betere behandelingen voor mensen die voortdurend pijn hebben, maakte het academisch ziekenhuis woensdag bekend.

Een vitamine D-tekor...

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine welke onder invloed van zonlicht kan worden aangemaakt in de huid. Alleen in de periode mei tot en met oktober is de zon krachtig genoeg om te zorgen voor een adequate vitamine D aanmaak. Enkele voedingsmiddelen leveren daarnaast ook vitamine D, helaas is het vrijwel onmogelijk om voldoende vitamine D uit deze voedingsmiddelen te halen. Om die reden zijn we voor een goede vitamine D voorziening afhankelijk van vitamine D uit voedingssupplementen.

Afweersysteem darmen...

Het afweersysteem in de darmen kan een stof aanmaken die ervoor zorgt dat miljarden bacteriën die in het orgaan leven getolereerd worden. De stof komt onder andere vrij bij de afbraak van het aminozuur 'tryptofaan', dat zit in vlees, bananen, brood en kaas. Dit ondervonden onderzoekers van de afdeling Maag-, Lever- en Darmziekten van het Erasmus MC.

Naar boven

Untitled Document
FibromyalgiepatiŽnt worstelt met onbegrip omgeving

Bij fibromyalgie zijn geen duidelijke medische afwijkingen die de symptomen kunnen verklaren, zegt Kool. Patiënten die meer onbegrip ervaren, voelen zich fysiek en emotioneel slechter en eenzamer.

Uit het onderzoek blijkt dat patiënten vooral onbegrip ervaren van maatschappelijke instanties, collega's en familie. Ze ervaren minder onbegrip van hun partner en van medici.

Kool onderzocht ook wat onbegrip precies inhoudt. Het blijkt onder meer te gaan om een gebrek aan positieve reacties, zoals steun en erkenning. Hiernaast spelen negatieve reacties mee, bijvoorbeeld afwijzen, beleren en bemoederen.

Marianne Kool promoveert 9 maart op haar proefschrift 'Lack of understanding. Invalidation in rheumatic diseases' aan de Universiteit Utrecht.