Klik hier om naar het gastenboek te gaan

Home Nieuws Gastenboek Oorzaken Diagnose Fibromyalgie Score Risicofactoren Fibromyalgie Symptomen Fibromyalgie Behandeling Fibromyalgie & Medicatie Fibromyalgie & Voeding Fibromyalgie & Vitaminen ME/CVS 10 dingen.... Tips
Radboudumc onderzoek...

Het Radboudumc in Nijmegen gaat een groot nationaal onderzoek doen naar de pijngevoeligheid van Nederlanders. Dat moet leiden tot betere behandelingen voor mensen die voortdurend pijn hebben, maakte het academisch ziekenhuis woensdag bekend.

Een vitamine D-tekor...

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine welke onder invloed van zonlicht kan worden aangemaakt in de huid. Alleen in de periode mei tot en met oktober is de zon krachtig genoeg om te zorgen voor een adequate vitamine D aanmaak. Enkele voedingsmiddelen leveren daarnaast ook vitamine D, helaas is het vrijwel onmogelijk om voldoende vitamine D uit deze voedingsmiddelen te halen. Om die reden zijn we voor een goede vitamine D voorziening afhankelijk van vitamine D uit voedingssupplementen.

Afweersysteem darmen...

Het afweersysteem in de darmen kan een stof aanmaken die ervoor zorgt dat miljarden bacteriën die in het orgaan leven getolereerd worden. De stof komt onder andere vrij bij de afbraak van het aminozuur 'tryptofaan', dat zit in vlees, bananen, brood en kaas. Dit ondervonden onderzoekers van de afdeling Maag-, Lever- en Darmziekten van het Erasmus MC.

Naar boven

Untitled Document
Hersentraining’ is de beste therapie tegen chronische vermoeidheid

De experts noemen deze combinatie de ‘beste’ therapie, maar dat is op basis van de vastgestelde verbetering van de levenskwaliteit en op basis van kostenefficiëntie.

Patiëntenverenigingen reageren furieus. Zij stellen dat patiënten beter gediend zijn met zogenaamde ‘pacing’-therapie, dat is het leren afwisselen van inspanning en rust en het leren doseren.

Volgens de experts zou men ‘miljoenen’ kunnen besparen als deze behandeling toegepast zou worden op de hele bevolking. In België zijn er 30.000 tot 40.000 CVS-patiënten. In Nederland iets meer, in Groot-Brittannië zijn het er een kwart miljoen.

Bij het onderzoek waren meer dan 600 patiënten betrokken. De onderzoekers vergeleken de verbetering in levenskwaliteit met de kostprijs van de therapie voor de gezondheidszorg. Op basis hiervan zijn enkel zogenaamde hersentraining of cognitieve gedragstherapie en geleidelijke inspanningsopbouw “kostenefficiënt” te noemen. Andere therapieën zoals ‘pacing’ en individuele gespecialiseerde medische zorg zijn dat niet.

Verbreedt men het perspectief naar de mogelijke voordelen voor de maatschappij, dan zijn cognitieve gedragstherapie en geleidelijke inspanningsopbouw besparende maatregelen omdat zo verlies aan arbeidstijd en afgebroken carrières worden vermeden.

Een Britse gezondheidseconoom zegt dat de onderzoeksresultaten van die aard zijn dat de Britse gezondheidszorg wat betreft CVS resoluut voor deze therapiecombinatie zou moeten kiezen.

Peter Spencer, topman van een liefdadigheidsorganisatie voor cvs-patiënten ‘Action for ME’, verdedigt de vrije keuze van de patiënten. “Die keuze mag niet beperkt worden door deze kostenanalyse. Wij blijven ‘pacing’ aanbevelen als een efficiënte therapie. We kunnen er niet omheen dat een groot aantal patiënten geholpen werd hierdoor en dat een aanzienlijk aantal artsen vaststellen dat deze therapie werkt voor hun patiënten”.

CVS is een verzamelnaam voor een aantal symptomen. Het belangrijkste kenmerk van CVS is inspanningsintolerantie: relatief geringe inspanning leidt tot uitputting waarbij het herstel langer dan 24 uur duurt. Patiënten hebben last van gewrichtspijn, spierpijn, concentratie- en geheugenproblemen en slapen doorgaans slecht.

Myalgische encefalomyelitis (ME) en chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) zijn twee verschillende diagnoses voor dezelfde aandoening. ME betekent ‘spierpijn gecombineerd met ontsteking van het ruggenmerg en/of de hersenen’. Maar niet alle patiënten die CVS-symptomen vertonen en onder die noemer vallen lijden effectief aan ME.

Twee Belgische professoren hebben enkele jaren geleden een urinetest ontwikkeld die CVS/ME detecteert via een gestegen waterstofsulfidegehalte. De wereldgezondheidsorganisatie omschrijft CVS als een neurologische aandoening, in België wordt het nog steeds als een psychosomatische aandoening beschouwd.