Klik hier om naar het gastenboek te gaan

Home Nieuws Gastenboek Oorzaken Diagnose Fibromyalgie Score Risicofactoren Fibromyalgie Symptomen Fibromyalgie Behandeling Fibromyalgie & Medicatie Fibromyalgie & Voeding Fibromyalgie & Vitaminen ME/CVS 10 dingen.... Tips
Radboudumc onderzoek...

Het Radboudumc in Nijmegen gaat een groot nationaal onderzoek doen naar de pijngevoeligheid van Nederlanders. Dat moet leiden tot betere behandelingen voor mensen die voortdurend pijn hebben, maakte het academisch ziekenhuis woensdag bekend.

Een vitamine D-tekor...

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine welke onder invloed van zonlicht kan worden aangemaakt in de huid. Alleen in de periode mei tot en met oktober is de zon krachtig genoeg om te zorgen voor een adequate vitamine D aanmaak. Enkele voedingsmiddelen leveren daarnaast ook vitamine D, helaas is het vrijwel onmogelijk om voldoende vitamine D uit deze voedingsmiddelen te halen. Om die reden zijn we voor een goede vitamine D voorziening afhankelijk van vitamine D uit voedingssupplementen.

Afweersysteem darmen...

Het afweersysteem in de darmen kan een stof aanmaken die ervoor zorgt dat miljarden bacteriën die in het orgaan leven getolereerd worden. De stof komt onder andere vrij bij de afbraak van het aminozuur 'tryptofaan', dat zit in vlees, bananen, brood en kaas. Dit ondervonden onderzoekers van de afdeling Maag-, Lever- en Darmziekten van het Erasmus MC.

Naar boven

Untitled Document
Beweging en medicatie zijn belangrijke partners bij Fibromyalgie

Neurologen en reumatologen van enkele grote ziekenhuizen in Australia sloegen onlangs de handen in elkaar. Ze verzamelden van een groot aantal fibromyalgiepatiënten gegevens waaronder de inname van medicatie, regelmatige beweging, de evolutie van de pijnniveaus en vermoeidheid vanaf de diagnose, en door wie ze werden doorverwezen naar de pijnarts (specialist of huisdokter).Ze kwamen tot de volgende belangrijke conclusies:

1. Slecht 35% van de patiënten neemt medicatie die doeltreffend werkt bij de behandeling van fibromyalgie.
2. Wanneer patiënten werden doorgestuurd door de huisdokter blijken ze trouw de voorgeschreven medicatie in te nemen. Dit was minder het geval wanneer een specialist doorverwees naar de pijnarts.
3. Slechts 43% van de patiënten zorgt ervoor voldoende te bewegen (trainingsprogramma, hydrotherapie, enz.).
4. Het is de patiëntgroep die zich houdt aan de medicatie en zorgt voor voldoende beweging die een duidelijke verbetering noteert (minder pijn, meer goede momenten) in vergelijking tot het moment waarop de diagnose werd gesteld.

De resultaten van het wetenschappelijk onderzoek brengen de volgende boodschap: een op de patiënt afgestemd medicatieplan en beweging bepalen in belangrijke mate het verdere verloop van fibromyalgie.

Guymer et al. (2012) International Journal of Reumatic Diseases 15:348-357