Klik hier om naar het gastenboek te gaan

Home Nieuws Gastenboek Oorzaken Diagnose Eigenschappen Fibromyalgie Score Risicofactoren Symptomen Behandeling Medicatie Voeding Vitaminen ME/CVS 10 dingen.... Praktische tips Tips om beter te slapen
Q10 verbetert veel s...

Mensen met fibromyalgie kunnen veel baat hebben bij co-enzym Q10. Behandeling met Q10 verbetert een brede reeks van psychische en klinische symptomen bij patiënten met fibromyalgie. Q10 vermindert ook ontstekingen, meldt CNS Neuroscience & Therapeutics.

Vitamine D pijnstill...

Suppletie met vitamine D kan pijn verlichten bij personen met chronische pijnklachten.

Depressief? Let op j...

Personen met een depressie kunnen veel baat hebben bij het eten van gezonde voeding. Goede voeding leidt tot een significante vermindering van klachten en in sommige gevallen tot een volledig herstel.

Naar boven

Untitled Document
Richtlijn CVS veroorzaakt discussie

Eerder mislukte al een poging om tot een overeenstemming te komen, tussen, artsen, psychologen en patiënten. Na bemiddeling door oud-staats-secretaris Hans Simons zijn de partijen opnieuw rond de tafel gaan zitten om te pogen tot een gemeenschappelijk standpunt te komen. De thans aangenomen richtlijn wordt echter door de twee patiëntenorganisaties die betrokken zijn bij het chronisch vermoeidheidssyndroom afgewezen.

Er is verschil van mening over de aanpak van de klachten d.m.v. de zogenoemde cognitieve gedragstherapie (CGT). Dit is een vorm van psychotherapie, die wel bewezen heeft te werken bij patiënten met het chronisch vermoeidsheidssyndroom.

Daarnaast bestaat er onenigheid omtrent de oorzaak van de klachten, waarbij de vraag vooral centraal staat in hoeverre een medische oorzaak verantwoordelijk is voor het ontstaan van de klachten. Artsen zijn geen voorstander van het doen van een uitputtende zoektocht naar een medische verklaring voor de moeheid.