Klik hier om naar het gastenboek te gaan

Home Nieuws Gastenboek Oorzaken Diagnose Fibromyalgie Score Risicofactoren Fibromyalgie Symptomen Fibromyalgie Behandeling Fibromyalgie & Medicatie Fibromyalgie & Voeding Fibromyalgie & Vitaminen ME/CVS 10 dingen.... Tips
Radboudumc onderzoek...

Het Radboudumc in Nijmegen gaat een groot nationaal onderzoek doen naar de pijngevoeligheid van Nederlanders. Dat moet leiden tot betere behandelingen voor mensen die voortdurend pijn hebben, maakte het academisch ziekenhuis woensdag bekend.

Een vitamine D-tekor...

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine welke onder invloed van zonlicht kan worden aangemaakt in de huid. Alleen in de periode mei tot en met oktober is de zon krachtig genoeg om te zorgen voor een adequate vitamine D aanmaak. Enkele voedingsmiddelen leveren daarnaast ook vitamine D, helaas is het vrijwel onmogelijk om voldoende vitamine D uit deze voedingsmiddelen te halen. Om die reden zijn we voor een goede vitamine D voorziening afhankelijk van vitamine D uit voedingssupplementen.

Afweersysteem darmen...

Het afweersysteem in de darmen kan een stof aanmaken die ervoor zorgt dat miljarden bacteriën die in het orgaan leven getolereerd worden. De stof komt onder andere vrij bij de afbraak van het aminozuur 'tryptofaan', dat zit in vlees, bananen, brood en kaas. Dit ondervonden onderzoekers van de afdeling Maag-, Lever- en Darmziekten van het Erasmus MC.

Naar boven

Untitled Document
Richtlijn CVS veroorzaakt discussie

Eerder mislukte al een poging om tot een overeenstemming te komen, tussen, artsen, psychologen en patiënten. Na bemiddeling door oud-staats-secretaris Hans Simons zijn de partijen opnieuw rond de tafel gaan zitten om te pogen tot een gemeenschappelijk standpunt te komen. De thans aangenomen richtlijn wordt echter door de twee patiëntenorganisaties die betrokken zijn bij het chronisch vermoeidheidssyndroom afgewezen.

Er is verschil van mening over de aanpak van de klachten d.m.v. de zogenoemde cognitieve gedragstherapie (CGT). Dit is een vorm van psychotherapie, die wel bewezen heeft te werken bij patiënten met het chronisch vermoeidsheidssyndroom.

Daarnaast bestaat er onenigheid omtrent de oorzaak van de klachten, waarbij de vraag vooral centraal staat in hoeverre een medische oorzaak verantwoordelijk is voor het ontstaan van de klachten. Artsen zijn geen voorstander van het doen van een uitputtende zoektocht naar een medische verklaring voor de moeheid.