Klik hier om naar het gastenboek te gaan

Home Nieuws Gastenboek Oorzaken Diagnose Fibromyalgie Score Risicofactoren Fibromyalgie Symptomen Fibromyalgie Behandeling Fibromyalgie Medicatie Fibromyalgie & Voeding Fibromyalgie & Vitaminen ME/CVS 10 dingen.... Tips
Afweersysteem darmen...

Het afweersysteem in de darmen kan een stof aanmaken die ervoor zorgt dat miljarden bacteriën die in het orgaan leven getolereerd worden. De stof komt onder andere vrij bij de afbraak van het aminozuur 'tryptofaan', dat zit in vlees, bananen, brood en kaas. Dit ondervonden onderzoekers van de afdeling Maag-, Lever- en Darmziekten van het Erasmus MC.

Leefstijl jager-verz...

Wie gedurende tien dagen leeft als een jager-verzamelaar herwint gezondheid. Dit blijkt uit een experiment dat onderdeel uitmaakte van een promotiestudie van Leo Pruimboom. Hij promoveerde onlangs op dit onderwerp.

Behandelopties voor ...

In de, op een weging van bewijs gebaseerde, vernieuwde richtlijn voor reumatologen in de behandeling van fibromyalgie, worden acupunctuur, tai chi, meditatie en cognitieve gedragstherapie onder de behandelmogelijkheden met het hoogste bewijsniveau voor fibromyalgie geschaard. Als belangrijkste behandelopties wordt ‘beweging op maat’ genoemd, zowel conditietraining als door deskundigen begeleide krachtsport.

Naar boven

Untitled Document
Behandelopties voor fibromyalgie afgewogen

Daar waar de richtlijn de nadruk legt op de mogelijkheden van spieren versterken en conditieverbetering voor fibromyalgie, raadt de richtlijn het gebruik van farmacologische middelen zoals SSRI’s vanwege ineffectiviteit af. Er werd bovendien geen grond voor bewijs gevonden voor het aanbevelen van pijn of slaapmedicatie (duloxetine, milnacipran, of tramadol voor pijn; of amitriptyline, pregabalin of cyclobenzaprine voor slaap) (Macfarlane et al., 2016).

De Europese richtlijn is opgesteld door een samenwerkingsverband van reumatologen en patiënten en gepubliceerd naar aanleiding van het 2016 congres van het American College of Rheumatology. Het hele artikel is in te zien via de website van het British Medical Journal

Bron: Macfarlane, G. J., Kronisch, C., Dean, L. E., Atzeni, F., Häuser, W., Fluß, E., … Jones, G. T. (2016). EULAR revised recommendations for the management of fibromyalgia. Annals of the Rheumatic Diseases, annrheumdis-2016-209724.