Klik hier om naar het gastenboek te gaan

Home Nieuws Gastenboek Oorzaken Diagnose Eigenschappen Fibromyalgie Score Risicofactoren Symptomen Behandeling Medicatie Voeding Vitaminen ME/CVS 10 dingen.... Praktische tips Tips om beter te slapen
Gezondheidsraad advi...

De Gezondheidsraad adviseert nieuwe criteria voor de diagnose voor ME/CVS (voorheen vaak chronisch vermoeidheidssyndroom genoemd). Dit advies legde de Gezondheidsraad op 19 maart voor aan de Tweede Kamer. Het advies is gebaseerd op een rapport van de Amerikaanse National Academy of Medicine uit 2015. Volgens de Gezondheidsraad moet ME/CVS niet meer gezien worden als syndroom, maar als een ziekte waarvan de klachten behandeld moeten worden. De symptomen kunnen verlicht worden met behulp van bijvoorbeeld medicatie of multidisciplinaire behandeling. Hoewel cognitieve gedragstherapie voorheen vaak geadviseerd werd, kan dat volgens de nieuwe richtlijnen nog wel, maar het ‘moet’ niet meer.

Meditatie vermindert...

Chronische pijn kan het normale dagelijkse leven aardig belemmeren. De statistieken vandaag de dag zijn alarmerend;  veel mensen lijden chronisch pijn. Pijnstillers zijn niet altijd het antwoord. Meditatie is een (bewezen) methode die daadwerkelijk effectief voor pijn verlicht. Pijnklachten verminderen aanzienlijk en de pijn is minder intensief, zo blijkt uit diverse onderzoeken.

Magnesium vermindert...

Een dubbelblinde RCT onder zestig depressieve patiënten gepubliceerd in het vakblad Nutrition laat zien dat een verhoogde bloedwaarde magnesium de symptomen van depressie significant verlaagt ten opzichte van placebo.

Naar boven

Untitled Document
Medische richtlijn voor onbegrepen klachten

HILVERSUM – Een medische richtlijn moet ervoor zorgen dat mensen niet jarenlang tevergeefs naar de juiste medische behandeling zoeken. Met deze richtlijn van het  Trimbos Instituut hoeven patiënten voortaan niet meer langs veel specialisten om erachter te komen wat hen mankeert.

In het radioprogramma Dit is de dag werd deze richtlijn door medici bekend gemaakt.

De richtlijn verschijnt nog dit jaar nog en zorgt ervoor dat de verschillende psychologen, specialisten en artsen intensief samenwerken om patiënten met onbegrepen klachten te helpen. Huisarts Ingrid Arnold uit Leiden deed onderzoek naar onbegrepen klachten. Ze ontdekte dat huisartsen in 30 % van de gevallen de oorzaak van een medische klacht niet kunnen achterhalen. Vooral chronische vermoeidheid is een klacht waarvan de oorzaak vaak niet wordt gevonden. Ook een zoektocht naar de juiste medische behandeling daarvan eindigt vaak zonder succes.

Volgens directeur Arie Nieuwenhuijzen Kruseman van artsenorganisatie KNMG is het een ernstige zaak dat patiënten jarenlang moeten zoeken naar de oorzaak van hun klacht. Hij vindt dat artsen verplicht moeten worden zich niet alleen verder te specialiseren, maar ook hun bekwaamheid moeten verbeteren. Op deze manier kunnen patiënten beter worden begeleid en dat draagt bij aan efficiëntie en kostenbeheersing in de gezondheidszorg.