Klik hier om naar het gastenboek te gaan

Home Nieuws Gastenboek Oorzaken Diagnose Eigenschappen Fibromyalgie Score Risicofactoren Symptomen Behandeling Medicatie Voeding Vitaminen ME/CVS 10 dingen.... Praktische tips Tips om beter te slapen
Gezondheidsraad advi...

De Gezondheidsraad adviseert nieuwe criteria voor de diagnose voor ME/CVS (voorheen vaak chronisch vermoeidheidssyndroom genoemd). Dit advies legde de Gezondheidsraad op 19 maart voor aan de Tweede Kamer. Het advies is gebaseerd op een rapport van de Amerikaanse National Academy of Medicine uit 2015. Volgens de Gezondheidsraad moet ME/CVS niet meer gezien worden als syndroom, maar als een ziekte waarvan de klachten behandeld moeten worden. De symptomen kunnen verlicht worden met behulp van bijvoorbeeld medicatie of multidisciplinaire behandeling. Hoewel cognitieve gedragstherapie voorheen vaak geadviseerd werd, kan dat volgens de nieuwe richtlijnen nog wel, maar het ‘moet’ niet meer.

Meditatie vermindert...

Chronische pijn kan het normale dagelijkse leven aardig belemmeren. De statistieken vandaag de dag zijn alarmerend;  veel mensen lijden chronisch pijn. Pijnstillers zijn niet altijd het antwoord. Meditatie is een (bewezen) methode die daadwerkelijk effectief voor pijn verlicht. Pijnklachten verminderen aanzienlijk en de pijn is minder intensief, zo blijkt uit diverse onderzoeken.

Magnesium vermindert...

Een dubbelblinde RCT onder zestig depressieve patiënten gepubliceerd in het vakblad Nutrition laat zien dat een verhoogde bloedwaarde magnesium de symptomen van depressie significant verlaagt ten opzichte van placebo.

Naar boven

Untitled Document
Subsidie voor onderzoek fibromyalgie

In 2010 start daarom in Utrecht een onderzoek naar het effect van geleide visualisatie op de zelfredzaamheid van mensen met fibromyalgie. Aveant voert dat onderzoek uit, samen met het NIVEL, patiëntenvereniging FES en het Van Praag Instituut. Om het financieel mogelijk te maken heeft fonds Nuts Ohra zorgsubsidie toegekend.

Fibromyalgie is een veelvoorkomende aandoening waarbij er sprake is van vermoeidheid en chronische pijn in het hele lichaam. Fibromyalgie betekent letterlijk: pijn in bindweefsel en spieren.

Er worden overigens nog deelnemers gezocht. Belangstellenden die korter dan 3 jaar de diagnose fibromyalgie hebben, kunnen informatie krijgen en zich aanmelden bij het NIVEL. Ook Trees Koeneman, de reumaverpleegkundige van Aveant, is bereikbaar voor vragen.

Nivel: Dr Renate Verkaik
T: 06 22484889
E: r.verkaik@nivel.nl

Aveant: Trees Koeneman
T: 06 52410433
E: t.koeneman@aveant.nl