Klik hier om naar het gastenboek te gaan

Home Nieuws Gastenboek Oorzaken Diagnose Eigenschappen Fibromyalgie Score Risicofactoren Symptomen Behandeling Medicatie Voeding Vitaminen ME/CVS 10 dingen.... Praktische tips Tips om beter te slapen
Gezondheidsraad advi...

De Gezondheidsraad adviseert nieuwe criteria voor de diagnose voor ME/CVS (voorheen vaak chronisch vermoeidheidssyndroom genoemd). Dit advies legde de Gezondheidsraad op 19 maart voor aan de Tweede Kamer. Het advies is gebaseerd op een rapport van de Amerikaanse National Academy of Medicine uit 2015. Volgens de Gezondheidsraad moet ME/CVS niet meer gezien worden als syndroom, maar als een ziekte waarvan de klachten behandeld moeten worden. De symptomen kunnen verlicht worden met behulp van bijvoorbeeld medicatie of multidisciplinaire behandeling. Hoewel cognitieve gedragstherapie voorheen vaak geadviseerd werd, kan dat volgens de nieuwe richtlijnen nog wel, maar het ‘moet’ niet meer.

Meditatie vermindert...

Chronische pijn kan het normale dagelijkse leven aardig belemmeren. De statistieken vandaag de dag zijn alarmerend;  veel mensen lijden chronisch pijn. Pijnstillers zijn niet altijd het antwoord. Meditatie is een (bewezen) methode die daadwerkelijk effectief voor pijn verlicht. Pijnklachten verminderen aanzienlijk en de pijn is minder intensief, zo blijkt uit diverse onderzoeken.

Magnesium vermindert...

Een dubbelblinde RCT onder zestig depressieve patiënten gepubliceerd in het vakblad Nutrition laat zien dat een verhoogde bloedwaarde magnesium de symptomen van depressie significant verlaagt ten opzichte van placebo.

Naar boven

Untitled Document
CoŽnzym Q10 mogelijk gunstig bij fibromyalgie

Uit bloedanalyse bleek dat zij, vergeleken met gezonde controlepersonen, een verhoogde oxidatieve stress hadden die gepaard ging met een afwijkende verdeling van CoQ10 over verschillende bloedcomponenten. De CoQ10-concentratie in het bloedplasma was verdubbeld, terwijl de concentratie van deze stof in de mononucleaire cellen vergeleken met de controlegroep juist 40% lager uitviel. Daarnaast werd gevonden dat de mononucleaire cellen van patiënten met fibromyalgie meer vrije zuurstofradicalen produceerden, een proces dat werd geremd door de toevoeging van CoQ10. De onderzoekers concluderen dat de verhoogde oxidatieve stress bij patiënten met fibromyalgie mogelijk wordt verklaard door de verstoorde distributie en stofwisseling van CoQ10 in het lichaam. De bevindingen tonen aan dat suppletie met CoQ10 hierbij mogelijk verbetering biedt.

Bron: Cordero MD, Moreno-Fernández AM, [..], Navas P. Coenzyme Q10 distribution in blood is altered in patients with Fibromyalgia. Clin Biochem 2009; 42(7-8):732-5