Klik hier om naar het gastenboek te gaan

Home Nieuws Gastenboek Oorzaken Diagnose Eigenschappen Fibromyalgie Score Risicofactoren Symptomen Behandeling Medicatie Voeding Vitaminen ME/CVS 10 dingen.... Praktische tips Tips om beter te slapen
Gezondheidsraad advi...

De Gezondheidsraad adviseert nieuwe criteria voor de diagnose voor ME/CVS (voorheen vaak chronisch vermoeidheidssyndroom genoemd). Dit advies legde de Gezondheidsraad op 19 maart voor aan de Tweede Kamer. Het advies is gebaseerd op een rapport van de Amerikaanse National Academy of Medicine uit 2015. Volgens de Gezondheidsraad moet ME/CVS niet meer gezien worden als syndroom, maar als een ziekte waarvan de klachten behandeld moeten worden. De symptomen kunnen verlicht worden met behulp van bijvoorbeeld medicatie of multidisciplinaire behandeling. Hoewel cognitieve gedragstherapie voorheen vaak geadviseerd werd, kan dat volgens de nieuwe richtlijnen nog wel, maar het ‘moet’ niet meer.

Meditatie vermindert...

Chronische pijn kan het normale dagelijkse leven aardig belemmeren. De statistieken vandaag de dag zijn alarmerend;  veel mensen lijden chronisch pijn. Pijnstillers zijn niet altijd het antwoord. Meditatie is een (bewezen) methode die daadwerkelijk effectief voor pijn verlicht. Pijnklachten verminderen aanzienlijk en de pijn is minder intensief, zo blijkt uit diverse onderzoeken.

Magnesium vermindert...

Een dubbelblinde RCT onder zestig depressieve patiënten gepubliceerd in het vakblad Nutrition laat zien dat een verhoogde bloedwaarde magnesium de symptomen van depressie significant verlaagt ten opzichte van placebo.

Naar boven

Untitled Document
PDS, fibromyalgie en psychologische stress

Fibromyalgie komt vaak samen met PDS voor, maar een relatie met andere functionele maagdarmproblemen is onduidelijk. In Madrid werd hier onderzoek naar gedaan. Men onderzocht in hoeverre functionele maagdarmproblemen voorkomen bij mensen met fibromyalgie en men bekeek eveneens de rol van psychologische factoren die hiermee verband hielden.

Bij patiënten met fibromyalgie kwamen vaker maagdarmproblemen voor (behalve overgeven) dan bij mensen die dat niet hebben. 98% van de mensen met fibromyalgie had tenminste één van de symptomen van een functionele buikklacht, in vergelijking met 39% van de controlegroep zonder fibromyalgie. Vooral PDS kwam vaak voor in combinatie met fibromyalgie.

Bovendien bleken de fibromyalgie-patiënten duidelijk meer last te hebben van psychologische stress dan mensen zonder fibromyalgie. Vooral de mensen met ontlastingsincontinentie hadden meer last van psychologische stress.