Klik hier om naar het gastenboek te gaan

Home Nieuws Gastenboek Oorzaken Diagnose Eigenschappen Fibromyalgie Score Risicofactoren Symptomen Behandeling Medicatie Voeding Vitaminen ME/CVS 10 dingen.... Praktische tips Tips om beter te slapen
Gezondheidsraad advi...

De Gezondheidsraad adviseert nieuwe criteria voor de diagnose voor ME/CVS (voorheen vaak chronisch vermoeidheidssyndroom genoemd). Dit advies legde de Gezondheidsraad op 19 maart voor aan de Tweede Kamer. Het advies is gebaseerd op een rapport van de Amerikaanse National Academy of Medicine uit 2015. Volgens de Gezondheidsraad moet ME/CVS niet meer gezien worden als syndroom, maar als een ziekte waarvan de klachten behandeld moeten worden. De symptomen kunnen verlicht worden met behulp van bijvoorbeeld medicatie of multidisciplinaire behandeling. Hoewel cognitieve gedragstherapie voorheen vaak geadviseerd werd, kan dat volgens de nieuwe richtlijnen nog wel, maar het ‘moet’ niet meer.

Meditatie vermindert...

Chronische pijn kan het normale dagelijkse leven aardig belemmeren. De statistieken vandaag de dag zijn alarmerend;  veel mensen lijden chronisch pijn. Pijnstillers zijn niet altijd het antwoord. Meditatie is een (bewezen) methode die daadwerkelijk effectief voor pijn verlicht. Pijnklachten verminderen aanzienlijk en de pijn is minder intensief, zo blijkt uit diverse onderzoeken.

Magnesium vermindert...

Een dubbelblinde RCT onder zestig depressieve patiënten gepubliceerd in het vakblad Nutrition laat zien dat een verhoogde bloedwaarde magnesium de symptomen van depressie significant verlaagt ten opzichte van placebo.

Naar boven

Untitled Document
Gebruik gedragstherapie tegen fibromyalgie

De behandeling van patiënten met fibromyalgie stelt clinici voor problemen omdat de effectiviteit van de huidige behandeling beperkt is.

Minder pijn Behandelde patiënten ervoeren minder pijn, vermoeidheid en angst dan patiënten uit de controlegroep. Ook de impact van hun fibromyalgie op het dagelijks leven verminderde.

Lang termijn De positieve uitkomsten waren ook zes maanden later nog aanwezig. In die tijd verbeterde ook de fysieke conditie van de patiënten met deze chronische pijnaandoening. Van Koulil concludeert dat de multidisciplinaire behandeling fysieke en emotionele functioneren van patiënten met fibromyalgie op korte en langere termijn te verbetert.

Proefschrift Saskia van Koulil promoveert 17 december op haar proefschrift 'Tailored cognitive behavioral therapy in fibromyalgia'.

Bron: Radboud Universiteit Nijmegen