Klik hier om naar het gastenboek te gaan

Home Nieuws Gastenboek Oorzaken Diagnose Eigenschappen Fibromyalgie Score Risicofactoren Symptomen Behandeling Medicatie Voeding Vitaminen ME/CVS 10 dingen.... Praktische tips Tips om beter te slapen
Gezondheidsraad advi...

De Gezondheidsraad adviseert nieuwe criteria voor de diagnose voor ME/CVS (voorheen vaak chronisch vermoeidheidssyndroom genoemd). Dit advies legde de Gezondheidsraad op 19 maart voor aan de Tweede Kamer. Het advies is gebaseerd op een rapport van de Amerikaanse National Academy of Medicine uit 2015. Volgens de Gezondheidsraad moet ME/CVS niet meer gezien worden als syndroom, maar als een ziekte waarvan de klachten behandeld moeten worden. De symptomen kunnen verlicht worden met behulp van bijvoorbeeld medicatie of multidisciplinaire behandeling. Hoewel cognitieve gedragstherapie voorheen vaak geadviseerd werd, kan dat volgens de nieuwe richtlijnen nog wel, maar het ‘moet’ niet meer.

Meditatie vermindert...

Chronische pijn kan het normale dagelijkse leven aardig belemmeren. De statistieken vandaag de dag zijn alarmerend;  veel mensen lijden chronisch pijn. Pijnstillers zijn niet altijd het antwoord. Meditatie is een (bewezen) methode die daadwerkelijk effectief voor pijn verlicht. Pijnklachten verminderen aanzienlijk en de pijn is minder intensief, zo blijkt uit diverse onderzoeken.

Magnesium vermindert...

Een dubbelblinde RCT onder zestig depressieve patiënten gepubliceerd in het vakblad Nutrition laat zien dat een verhoogde bloedwaarde magnesium de symptomen van depressie significant verlaagt ten opzichte van placebo.

Naar boven

Untitled Document
Tai chi helpt bij fibromyalgie

Er bestaat geen behandeling die fibromyalgie kan genezen. Dit complexe syndroom wordt gekenmerkt door musculoskeletale pijn (spierstijfheid en pijn over het hele lichaam) die gepaard gaat met felle vermoeidheid en slaapstoornissen. De behandeling van de aandoening gebeurt dan ook op diverse fronten tegelijk. Ze bestaat uit de inname van pijnstillers, aangevuld met cognitieve gedragstherapie en lichaamsbeweging.

Op dat laatste vlak geeft tai chi zeer goede resultaten. Tai chi bestaat uit het uitvoeren van trage, vloeiende bewegingen in combinatie met een diepe ademhaling en relaxatie, en dat maakt deze bewegingsleer net zo interessant. Ze werkt namelijk niet alleen in op het lichaam, maar ook op de emoties en het gedrag.

Veel van de beoefenaars van tai chi zijn dan ook mensen met fibromyalgie, met musculoskeletale problemen en met reumatische aandoeningen zoals artrose en reumatoïde poliartritis.

Om de reële effecten van tai chi bij fibromyalgiepatiënten na te gaan werd een kleinschalig experiment met een honderdtal patiënten opgezet. De helft van de patiënten kreeg twee keer per week een uur tai-chiles en dat drie maanden lang, de andere helft deed 20 minuten rek- en strekoefeningen, ook in hetzelfde ritme.

Na afloop van het experiment was de verbetering van de levenskwaliteit en van het fysieke en mentale welbevinden opvallend groter bij de groep die tai chi had gevolgd dan bij de controlegroep, de groep dus die aan stretching had gedaan.

De goede resultaten doen de vraag rijzen of tai chi niet moet worden geïntegreerd in de behandeling van dit pijnlijke syndroom.

Uit een soortgelijke studie die gelijktijdig werd gepubliceerd blijkt dat tai chi niet alleen bij mensen met fibromyalgie de pijn verzacht en het algemene welbevinden verbetert, maar ook bij mensen met artritis (reumatoïde poliartritis, artrose...). De beoefenaars van tai chi hadden minder pijn, ze hadden minder last van stramme gewrichten en ze voelden zich ook minder moe dan de patiënten die hun gebruikelijke behandeling voortzetten.

Goed om te weten: mensen met een sterk verminderde mobiliteit kunnen tai chi ook al zittend beoefenen en ondervinden er dezelfde positieve effecten van.

Chenchen Wang et coll., New England Journal of Medicine, pp743-54, 19 augustus 2010 ; Callahan L. et coll. (University of North Carolina School of Medicine), Voordracht op het jaarlijkse wetenschappelijke congres van het American College of Rheumatology, Atlanta, Verenigde Staten, 8 november 2010.