Klik hier om naar het gastenboek te gaan

Home Nieuws Gastenboek Oorzaken Diagnose Eigenschappen Fibromyalgie Score Risicofactoren Symptomen Behandeling Medicatie Voeding Vitaminen ME/CVS 10 dingen.... Praktische tips Tips om beter te slapen
Gezondheidsraad advi...

De Gezondheidsraad adviseert nieuwe criteria voor de diagnose voor ME/CVS (voorheen vaak chronisch vermoeidheidssyndroom genoemd). Dit advies legde de Gezondheidsraad op 19 maart voor aan de Tweede Kamer. Het advies is gebaseerd op een rapport van de Amerikaanse National Academy of Medicine uit 2015. Volgens de Gezondheidsraad moet ME/CVS niet meer gezien worden als syndroom, maar als een ziekte waarvan de klachten behandeld moeten worden. De symptomen kunnen verlicht worden met behulp van bijvoorbeeld medicatie of multidisciplinaire behandeling. Hoewel cognitieve gedragstherapie voorheen vaak geadviseerd werd, kan dat volgens de nieuwe richtlijnen nog wel, maar het ‘moet’ niet meer.

Meditatie vermindert...

Chronische pijn kan het normale dagelijkse leven aardig belemmeren. De statistieken vandaag de dag zijn alarmerend;  veel mensen lijden chronisch pijn. Pijnstillers zijn niet altijd het antwoord. Meditatie is een (bewezen) methode die daadwerkelijk effectief voor pijn verlicht. Pijnklachten verminderen aanzienlijk en de pijn is minder intensief, zo blijkt uit diverse onderzoeken.

Magnesium vermindert...

Een dubbelblinde RCT onder zestig depressieve patiënten gepubliceerd in het vakblad Nutrition laat zien dat een verhoogde bloedwaarde magnesium de symptomen van depressie significant verlaagt ten opzichte van placebo.

Naar boven

Untitled Document
Nieuw onderzoek naar Fibromyalgie in het UMC te Utrecht

Het lichaam is zelf in staat pijn te controleren, maar bij patiënten met fibromyalgie lijkt dit systeem minder goed te functioneren. Het doel van dit wetenschappelijk onderzoek is om het functioneren van dit systeem bij fibromyalgie goed in kaart te brengen, waarbij specifiek wordt gekeken naar de rol van aandacht in de controle over pijn.

Tijdens het onderzoek wordt gevraagd of u een reactie wilt geven op verschillende warme prikkels die apart of tegelijkertijd op uw linkerarm en rechterhand worden toegediend. Deze prikkels variëren van niet-pijnlijk warm tot matig pijnlijk heet of branderig. De prikkels zijn ongevaarlijk voor uw gezondheid. De prikkels worden verschillende keren gegeven. In sommige gevallen voert u tegelijkertijd een aandachtstaak uit. Ook wordt u gevraagd een aandachtstest op een computer te maken zonder dat prikkels worden toegediend.

Voor het onderzoek komt u eenmalig naar het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. Het bezoek duurt ongeveer 2½ uur. Gedurende deze tijd zijn meerdere rustmomenten opgenomen. U ontvangt een kleine vergoeding voor uw deelname en uw reiskosten worden vergoed.

Wanneer u meer over het onderzoek wilt weten of interesse hebt om deel te nemen, dan kunt u contact opnemen met Dr Judy Veldhuijzen bij voorkeur via e-mail D.S.Veldhuijzen@umcutrecht.nl of via de telefoon: 088 - 750851