Klik hier om naar het gastenboek te gaan

Home Nieuws Gastenboek Oorzaken Diagnose Eigenschappen Fibromyalgie Score Risicofactoren Symptomen Behandeling Medicatie Voeding Vitaminen ME/CVS 10 dingen.... Praktische tips Tips om beter te slapen
Gezondheidsraad advi...

De Gezondheidsraad adviseert nieuwe criteria voor de diagnose voor ME/CVS (voorheen vaak chronisch vermoeidheidssyndroom genoemd). Dit advies legde de Gezondheidsraad op 19 maart voor aan de Tweede Kamer. Het advies is gebaseerd op een rapport van de Amerikaanse National Academy of Medicine uit 2015. Volgens de Gezondheidsraad moet ME/CVS niet meer gezien worden als syndroom, maar als een ziekte waarvan de klachten behandeld moeten worden. De symptomen kunnen verlicht worden met behulp van bijvoorbeeld medicatie of multidisciplinaire behandeling. Hoewel cognitieve gedragstherapie voorheen vaak geadviseerd werd, kan dat volgens de nieuwe richtlijnen nog wel, maar het ‘moet’ niet meer.

Meditatie vermindert...

Chronische pijn kan het normale dagelijkse leven aardig belemmeren. De statistieken vandaag de dag zijn alarmerend;  veel mensen lijden chronisch pijn. Pijnstillers zijn niet altijd het antwoord. Meditatie is een (bewezen) methode die daadwerkelijk effectief voor pijn verlicht. Pijnklachten verminderen aanzienlijk en de pijn is minder intensief, zo blijkt uit diverse onderzoeken.

Magnesium vermindert...

Een dubbelblinde RCT onder zestig depressieve patiënten gepubliceerd in het vakblad Nutrition laat zien dat een verhoogde bloedwaarde magnesium de symptomen van depressie significant verlaagt ten opzichte van placebo.

Naar boven

Untitled Document
Symposium voor mensen met ME/CVS

Hoofdspreker Prof. dr. De Meirleir vertelt over ‘Vermoeidheid van onbekende oorsprong: de moderne biotechnologie brengt de oplossing’. In de vorm van presentaties en interviews komen de andere sprekers, Prof. dr. drs. Loek Winter (bekende zorgondernemer in Nederland en bestuursvoorzitter van het Lelystadse ziekenhuis), Prof. dr. Julia Newton (Newcastle University) en Prof. dr. Jo Nijs (Vrije Universiteit Brussel), aan het woord.
 
Het symposium vindt plaats op donderdag 15 maart 2012
Tijd: 15.00 uur
Locatie: theater- en congrescentrum de Agora in Lelystad
 
Recent onderzoek heeft opnieuw aangetoond dat het onbegrip bij UWV en bedrijfsartsen extra stress en daarmee een toename van de klachten veroorzaakt bij ME/CVS patiënten. Vaak gaat dit gepaard met een forse afname van inkomen. Dit ziet het VermoeidheidCentrum ook in haar dagelijkse praktijk. Het VermoeidheidCentrum biedt een oplossing in de vorm van een onderzoek dat als second opinion gebruikt kan worden door ME/CVS patiënten en als informatie kan dienen voor de werkgever. De basis voor het onderzoek zijn vragenlijsten en een uitgebreide intake door een gespecialiseerde verpleegkundige en internist. Op basis daarvan krijgt de patiënt een medische brief met daarin een diagnose, eventueel een vervolgonderzoek, medicatie en een behandelplan, maar kan desgewenst worden aangevuld met een uitvoerig gesprek met de bedrijfsarts. Die maakt vervolgens een aanvullende rapportage met een concrete uitspraak over de inzetbaarheid van de patiënt.
.