Klik hier om naar het gastenboek te gaan

Home Nieuws Gastenboek Oorzaken Diagnose Eigenschappen Fibromyalgie Score Risicofactoren Symptomen Behandeling Medicatie Voeding Vitaminen ME/CVS 10 dingen.... Praktische tips Tips om beter te slapen
Gezondheidsraad advi...

De Gezondheidsraad adviseert nieuwe criteria voor de diagnose voor ME/CVS (voorheen vaak chronisch vermoeidheidssyndroom genoemd). Dit advies legde de Gezondheidsraad op 19 maart voor aan de Tweede Kamer. Het advies is gebaseerd op een rapport van de Amerikaanse National Academy of Medicine uit 2015. Volgens de Gezondheidsraad moet ME/CVS niet meer gezien worden als syndroom, maar als een ziekte waarvan de klachten behandeld moeten worden. De symptomen kunnen verlicht worden met behulp van bijvoorbeeld medicatie of multidisciplinaire behandeling. Hoewel cognitieve gedragstherapie voorheen vaak geadviseerd werd, kan dat volgens de nieuwe richtlijnen nog wel, maar het ‘moet’ niet meer.

Meditatie vermindert...

Chronische pijn kan het normale dagelijkse leven aardig belemmeren. De statistieken vandaag de dag zijn alarmerend;  veel mensen lijden chronisch pijn. Pijnstillers zijn niet altijd het antwoord. Meditatie is een (bewezen) methode die daadwerkelijk effectief voor pijn verlicht. Pijnklachten verminderen aanzienlijk en de pijn is minder intensief, zo blijkt uit diverse onderzoeken.

Magnesium vermindert...

Een dubbelblinde RCT onder zestig depressieve patiënten gepubliceerd in het vakblad Nutrition laat zien dat een verhoogde bloedwaarde magnesium de symptomen van depressie significant verlaagt ten opzichte van placebo.

Naar boven

Untitled Document
FibromyalgiepatiŽnt worstelt met onbegrip omgeving

Bij fibromyalgie zijn geen duidelijke medische afwijkingen die de symptomen kunnen verklaren, zegt Kool. Patiënten die meer onbegrip ervaren, voelen zich fysiek en emotioneel slechter en eenzamer.

Uit het onderzoek blijkt dat patiënten vooral onbegrip ervaren van maatschappelijke instanties, collega's en familie. Ze ervaren minder onbegrip van hun partner en van medici.

Kool onderzocht ook wat onbegrip precies inhoudt. Het blijkt onder meer te gaan om een gebrek aan positieve reacties, zoals steun en erkenning. Hiernaast spelen negatieve reacties mee, bijvoorbeeld afwijzen, beleren en bemoederen.

Marianne Kool promoveert 9 maart op haar proefschrift 'Lack of understanding. Invalidation in rheumatic diseases' aan de Universiteit Utrecht.