Klik hier om naar het gastenboek te gaan

Home Nieuws Gastenboek Oorzaken Diagnose Eigenschappen Fibromyalgie Score Risicofactoren Symptomen Behandeling Medicatie Voeding Vitaminen ME/CVS 10 dingen.... Praktische tips Tips om beter te slapen
Gezondheidsraad advi...

De Gezondheidsraad adviseert nieuwe criteria voor de diagnose voor ME/CVS (voorheen vaak chronisch vermoeidheidssyndroom genoemd). Dit advies legde de Gezondheidsraad op 19 maart voor aan de Tweede Kamer. Het advies is gebaseerd op een rapport van de Amerikaanse National Academy of Medicine uit 2015. Volgens de Gezondheidsraad moet ME/CVS niet meer gezien worden als syndroom, maar als een ziekte waarvan de klachten behandeld moeten worden. De symptomen kunnen verlicht worden met behulp van bijvoorbeeld medicatie of multidisciplinaire behandeling. Hoewel cognitieve gedragstherapie voorheen vaak geadviseerd werd, kan dat volgens de nieuwe richtlijnen nog wel, maar het ‘moet’ niet meer.

Meditatie vermindert...

Chronische pijn kan het normale dagelijkse leven aardig belemmeren. De statistieken vandaag de dag zijn alarmerend;  veel mensen lijden chronisch pijn. Pijnstillers zijn niet altijd het antwoord. Meditatie is een (bewezen) methode die daadwerkelijk effectief voor pijn verlicht. Pijnklachten verminderen aanzienlijk en de pijn is minder intensief, zo blijkt uit diverse onderzoeken.

Magnesium vermindert...

Een dubbelblinde RCT onder zestig depressieve patiënten gepubliceerd in het vakblad Nutrition laat zien dat een verhoogde bloedwaarde magnesium de symptomen van depressie significant verlaagt ten opzichte van placebo.

Naar boven

Untitled Document
Voedselovergevoeligheid vaak oorzaak van gezondheidsklachten

De onlangs in Nederland geïntroduceerde Food&DrinkScan® van YorkTest, helpt door met een eenvoudige bloedtest (vingerprik) eventuele ziekmakende voedingsmiddelen op te sporen. Klinische studies wijzen uit dat als ‘verdachte’ voedingsmiddelen vervolgens worden vermeden, chronische klachten veelal verminderen of zelfs geheel verdwijnen.

Food&DrinkScan®  is een snelle en eenvoudige IgG-test voor het identificeren van stoffen die klachten veroorzaken (allergenen).  De test onderzoekt het bloed op de zogenaamde IgG antistoffen tegen 158 veelgebruikte levensmiddelen en dranken. Als een allergeen vervolgens uit de voeding wordt weggelaten, kan de gezondheid aanzienlijk verbeteren. Uit onderzoek aan de University of York onder ruim 5000 proefpersonen bleek dat driekwart van de mensen die na een positieve uitkomst van de test een individueel eliminatiedieet volgt, binnen enkele weken een aanzienlijke verbetering van de klachten ervaart.

Een klassieke voedingsallergie veroorzaakt een reactie op korte termijn. Meestal al binnen een uur na het eten van het levensmiddel. Gelukkig zijn dergelijke (IgE) voedingsmiddelallergieën vrij zeldzaam. Als gevolg van het op korte termijn optreden van de symptomen is deze vorm van allergie relatief eenvoudig te diagnosticeren. Dit ligt anders bij een (IgG) voedselintolerantie, waarbij de symptomen na het eten van een voedingsmiddel pas optreden na zo’n 24 tot 72 uur. Hierdoor is de relatie tussen een voedingsmiddel (allergeen) en klachten moeilijk vast te stellen. Een voedselintolerantie wordt dan ook vaak niet herkend.

Yorktest UK heeft bijna 30 jaar ervaring in de ontwikkeling van betrouwbare diagnostiek, zoals bij voedingsintolerantie. Food&DrinkScan®  wordt geleverd als testkit. De test kan eenvoudig thuis worden gedaan. Eén druppel bloed uit een vingertop is voldoende om de totale analyse te kunnen uitvoeren. Na retourneren van de testkit naar YorkTest wordt het bloedmonster getest in het YorkTest Laboratorium. Binnen twee weken worden de testresultaten en informatie over de resultaten per E-mail toegestuurd. Aan de hand van de rapportage met testresultaten kan men vervolgens indien noodzakelijk de voeding aanpassen.