Klik hier om naar het gastenboek te gaan

Home Nieuws Gastenboek Oorzaken Diagnose Eigenschappen Fibromyalgie Score Risicofactoren Symptomen Behandeling Medicatie Voeding Vitaminen ME/CVS 10 dingen.... Praktische tips Tips om beter te slapen
Gezondheidsraad advi...

De Gezondheidsraad adviseert nieuwe criteria voor de diagnose voor ME/CVS (voorheen vaak chronisch vermoeidheidssyndroom genoemd). Dit advies legde de Gezondheidsraad op 19 maart voor aan de Tweede Kamer. Het advies is gebaseerd op een rapport van de Amerikaanse National Academy of Medicine uit 2015. Volgens de Gezondheidsraad moet ME/CVS niet meer gezien worden als syndroom, maar als een ziekte waarvan de klachten behandeld moeten worden. De symptomen kunnen verlicht worden met behulp van bijvoorbeeld medicatie of multidisciplinaire behandeling. Hoewel cognitieve gedragstherapie voorheen vaak geadviseerd werd, kan dat volgens de nieuwe richtlijnen nog wel, maar het ‘moet’ niet meer.

Meditatie vermindert...

Chronische pijn kan het normale dagelijkse leven aardig belemmeren. De statistieken vandaag de dag zijn alarmerend;  veel mensen lijden chronisch pijn. Pijnstillers zijn niet altijd het antwoord. Meditatie is een (bewezen) methode die daadwerkelijk effectief voor pijn verlicht. Pijnklachten verminderen aanzienlijk en de pijn is minder intensief, zo blijkt uit diverse onderzoeken.

Magnesium vermindert...

Een dubbelblinde RCT onder zestig depressieve patiënten gepubliceerd in het vakblad Nutrition laat zien dat een verhoogde bloedwaarde magnesium de symptomen van depressie significant verlaagt ten opzichte van placebo.

Naar boven

Untitled Document
Hersentraining’ is de beste therapie tegen chronische vermoeidheid

De experts noemen deze combinatie de ‘beste’ therapie, maar dat is op basis van de vastgestelde verbetering van de levenskwaliteit en op basis van kostenefficiëntie.

Patiëntenverenigingen reageren furieus. Zij stellen dat patiënten beter gediend zijn met zogenaamde ‘pacing’-therapie, dat is het leren afwisselen van inspanning en rust en het leren doseren.

Volgens de experts zou men ‘miljoenen’ kunnen besparen als deze behandeling toegepast zou worden op de hele bevolking. In België zijn er 30.000 tot 40.000 CVS-patiënten. In Nederland iets meer, in Groot-Brittannië zijn het er een kwart miljoen.

Bij het onderzoek waren meer dan 600 patiënten betrokken. De onderzoekers vergeleken de verbetering in levenskwaliteit met de kostprijs van de therapie voor de gezondheidszorg. Op basis hiervan zijn enkel zogenaamde hersentraining of cognitieve gedragstherapie en geleidelijke inspanningsopbouw “kostenefficiënt” te noemen. Andere therapieën zoals ‘pacing’ en individuele gespecialiseerde medische zorg zijn dat niet.

Verbreedt men het perspectief naar de mogelijke voordelen voor de maatschappij, dan zijn cognitieve gedragstherapie en geleidelijke inspanningsopbouw besparende maatregelen omdat zo verlies aan arbeidstijd en afgebroken carrières worden vermeden.

Een Britse gezondheidseconoom zegt dat de onderzoeksresultaten van die aard zijn dat de Britse gezondheidszorg wat betreft CVS resoluut voor deze therapiecombinatie zou moeten kiezen.

Peter Spencer, topman van een liefdadigheidsorganisatie voor cvs-patiënten ‘Action for ME’, verdedigt de vrije keuze van de patiënten. “Die keuze mag niet beperkt worden door deze kostenanalyse. Wij blijven ‘pacing’ aanbevelen als een efficiënte therapie. We kunnen er niet omheen dat een groot aantal patiënten geholpen werd hierdoor en dat een aanzienlijk aantal artsen vaststellen dat deze therapie werkt voor hun patiënten”.

CVS is een verzamelnaam voor een aantal symptomen. Het belangrijkste kenmerk van CVS is inspanningsintolerantie: relatief geringe inspanning leidt tot uitputting waarbij het herstel langer dan 24 uur duurt. Patiënten hebben last van gewrichtspijn, spierpijn, concentratie- en geheugenproblemen en slapen doorgaans slecht.

Myalgische encefalomyelitis (ME) en chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) zijn twee verschillende diagnoses voor dezelfde aandoening. ME betekent ‘spierpijn gecombineerd met ontsteking van het ruggenmerg en/of de hersenen’. Maar niet alle patiënten die CVS-symptomen vertonen en onder die noemer vallen lijden effectief aan ME.

Twee Belgische professoren hebben enkele jaren geleden een urinetest ontwikkeld die CVS/ME detecteert via een gestegen waterstofsulfidegehalte. De wereldgezondheidsorganisatie omschrijft CVS als een neurologische aandoening, in België wordt het nog steeds als een psychosomatische aandoening beschouwd.