Klik hier om naar het gastenboek te gaan

Home Nieuws Gastenboek Oorzaken Diagnose Eigenschappen Fibromyalgie Score Risicofactoren Symptomen Behandeling Medicatie Voeding Vitaminen ME/CVS 10 dingen.... Praktische tips Tips om beter te slapen
Gezondheidsraad advi...

De Gezondheidsraad adviseert nieuwe criteria voor de diagnose voor ME/CVS (voorheen vaak chronisch vermoeidheidssyndroom genoemd). Dit advies legde de Gezondheidsraad op 19 maart voor aan de Tweede Kamer. Het advies is gebaseerd op een rapport van de Amerikaanse National Academy of Medicine uit 2015. Volgens de Gezondheidsraad moet ME/CVS niet meer gezien worden als syndroom, maar als een ziekte waarvan de klachten behandeld moeten worden. De symptomen kunnen verlicht worden met behulp van bijvoorbeeld medicatie of multidisciplinaire behandeling. Hoewel cognitieve gedragstherapie voorheen vaak geadviseerd werd, kan dat volgens de nieuwe richtlijnen nog wel, maar het ‘moet’ niet meer.

Meditatie vermindert...

Chronische pijn kan het normale dagelijkse leven aardig belemmeren. De statistieken vandaag de dag zijn alarmerend;  veel mensen lijden chronisch pijn. Pijnstillers zijn niet altijd het antwoord. Meditatie is een (bewezen) methode die daadwerkelijk effectief voor pijn verlicht. Pijnklachten verminderen aanzienlijk en de pijn is minder intensief, zo blijkt uit diverse onderzoeken.

Magnesium vermindert...

Een dubbelblinde RCT onder zestig depressieve patiënten gepubliceerd in het vakblad Nutrition laat zien dat een verhoogde bloedwaarde magnesium de symptomen van depressie significant verlaagt ten opzichte van placebo.

Naar boven

Untitled Document
Beweging en medicatie zijn belangrijke partners bij Fibromyalgie

Neurologen en reumatologen van enkele grote ziekenhuizen in Australia sloegen onlangs de handen in elkaar. Ze verzamelden van een groot aantal fibromyalgiepatiënten gegevens waaronder de inname van medicatie, regelmatige beweging, de evolutie van de pijnniveaus en vermoeidheid vanaf de diagnose, en door wie ze werden doorverwezen naar de pijnarts (specialist of huisdokter).Ze kwamen tot de volgende belangrijke conclusies:

1. Slecht 35% van de patiënten neemt medicatie die doeltreffend werkt bij de behandeling van fibromyalgie.
2. Wanneer patiënten werden doorgestuurd door de huisdokter blijken ze trouw de voorgeschreven medicatie in te nemen. Dit was minder het geval wanneer een specialist doorverwees naar de pijnarts.
3. Slechts 43% van de patiënten zorgt ervoor voldoende te bewegen (trainingsprogramma, hydrotherapie, enz.).
4. Het is de patiëntgroep die zich houdt aan de medicatie en zorgt voor voldoende beweging die een duidelijke verbetering noteert (minder pijn, meer goede momenten) in vergelijking tot het moment waarop de diagnose werd gesteld.

De resultaten van het wetenschappelijk onderzoek brengen de volgende boodschap: een op de patiënt afgestemd medicatieplan en beweging bepalen in belangrijke mate het verdere verloop van fibromyalgie.

Guymer et al. (2012) International Journal of Reumatic Diseases 15:348-357