Klik hier om naar het gastenboek te gaan

Home Nieuws Gastenboek Oorzaken Diagnose Eigenschappen Fibromyalgie Score Risicofactoren Symptomen Behandeling Medicatie Voeding Vitaminen ME/CVS 10 dingen.... Praktische tips Tips om beter te slapen
Smaakversterker mono...

Onderzoek uit Kenia suggereert dat consumptie van mononatriumglutamaat (Engelse afkorting: MSG) chronische pijn in de hand werkt. MSG is de belangrijkste bron van vrij glutamaat, maar vrij glutamaat komt ook van nature voor in sojasaus en parmesaanse kaas. Ook voedingsmiddelen met 'gehydrolyseerd proteïne' kunnen glutamaat bevatten. De link tussen MSG en pijn werd gevonden in een erg kleine pilotstudie.

Gezondheidsraad advi...

De Gezondheidsraad adviseert nieuwe criteria voor de diagnose voor ME/CVS (voorheen vaak chronisch vermoeidheidssyndroom genoemd). Dit advies legde de Gezondheidsraad op 19 maart voor aan de Tweede Kamer. Het advies is gebaseerd op een rapport van de Amerikaanse National Academy of Medicine uit 2015. Volgens de Gezondheidsraad moet ME/CVS niet meer gezien worden als syndroom, maar als een ziekte waarvan de klachten behandeld moeten worden. De symptomen kunnen verlicht worden met behulp van bijvoorbeeld medicatie of multidisciplinaire behandeling. Hoewel cognitieve gedragstherapie voorheen vaak geadviseerd werd, kan dat volgens de nieuwe richtlijnen nog wel, maar het ‘moet’ niet meer.

Meditatie vermindert...

Chronische pijn kan het normale dagelijkse leven aardig belemmeren. De statistieken vandaag de dag zijn alarmerend;  veel mensen lijden chronisch pijn. Pijnstillers zijn niet altijd het antwoord. Meditatie is een (bewezen) methode die daadwerkelijk effectief voor pijn verlicht. Pijnklachten verminderen aanzienlijk en de pijn is minder intensief, zo blijkt uit diverse onderzoeken.

Naar boven

Untitled Document
Vitamine D pijnstillend?

Voor de meta-analyse werden medische databanken gebruikt waaronder Medline, Embase en Cochrane Central Register of Controlled Trials. Er werden uiteindelijk negentien gerandomiseerde, klinische studies geselecteerd met in totaal 3436 proefpersonen. De studieduur varieerde van 1 tot 24 maanden en de dosis varieerde van 400 IE tot 100.000 IE per dag.

Om te onderzoeken of vitamine D-suppletie pijn kon verlichten werden de resultaten van acht studies opnieuw bekeken. Het betrof 1222 proefpersonen die een vitamine D-supplement kregen en 1235 personen die een placebo kregen. Suppletie met vitamine D leidde tot een significant sterkere vermindering van pijnklachten met gemiddeld 57% in vergelijking met de placebo. Het effect van vitamine D-suppletie was het grootst bij personen met chronische pijnklachten waaronder patiënten met artritis, lage rugpijn en fibromyalgie. Analyse van veertien studies met 1548 personen in de behandelgroep en 1430 proefpersonen in de placebogroep liet aan het einde van de volgperiodes geen significant verschil zien tussen beide groepen voor wat betreft hun pijnscores. Een andere analyse van vier onderzoeken toonde dat suppletie met 38% significant effectiever was bij de bestrijding van pijn dan een placebo.

Hoewel studies tot nu toe tegenstrijdige resultaten laten zien, zijn er aanwijzingen dat vitamine D kan bijdragen aan een vermindering van pijn bij personen met chronische pijnklachten.

Bron: Wu Z, Malihi Z, [..], Scragg R. Effect of Vitamin D Supplementation on Pain: A Systematic Review and Meta-analysis. Pain Physician 2016; 19(7):415-27