Klik hier om naar het gastenboek te gaan

Home Nieuws Gastenboek Oorzaken Diagnose Eigenschappen Fibromyalgie Score Risicofactoren Symptomen Behandeling Medicatie Voeding Vitaminen ME/CVS 10 dingen.... Praktische tips Tips om beter te slapen
Gezondheidsraad advi...

De Gezondheidsraad adviseert nieuwe criteria voor de diagnose voor ME/CVS (voorheen vaak chronisch vermoeidheidssyndroom genoemd). Dit advies legde de Gezondheidsraad op 19 maart voor aan de Tweede Kamer. Het advies is gebaseerd op een rapport van de Amerikaanse National Academy of Medicine uit 2015. Volgens de Gezondheidsraad moet ME/CVS niet meer gezien worden als syndroom, maar als een ziekte waarvan de klachten behandeld moeten worden. De symptomen kunnen verlicht worden met behulp van bijvoorbeeld medicatie of multidisciplinaire behandeling. Hoewel cognitieve gedragstherapie voorheen vaak geadviseerd werd, kan dat volgens de nieuwe richtlijnen nog wel, maar het ‘moet’ niet meer.

Meditatie vermindert...

Chronische pijn kan het normale dagelijkse leven aardig belemmeren. De statistieken vandaag de dag zijn alarmerend;  veel mensen lijden chronisch pijn. Pijnstillers zijn niet altijd het antwoord. Meditatie is een (bewezen) methode die daadwerkelijk effectief voor pijn verlicht. Pijnklachten verminderen aanzienlijk en de pijn is minder intensief, zo blijkt uit diverse onderzoeken.

Magnesium vermindert...

Een dubbelblinde RCT onder zestig depressieve patiënten gepubliceerd in het vakblad Nutrition laat zien dat een verhoogde bloedwaarde magnesium de symptomen van depressie significant verlaagt ten opzichte van placebo.

Naar boven

Untitled Document
Smaakversterker mononatriumglutamaat oorzaak van onverklaarbare pijn?

De studie telde 30 deelnemers die al drie maanden last hadden van chronische pijn die vaak gepaard ging met hoofdpijn, chronische vermoeidheid, verstandelijke problemen en slaapproblemen. De deelnemers kwamen uit een dorp uit Meru (Oost-Kenia) dat een dramatisch hoog aantal patiënten (60 %) met chronische pijn telt. De groep die MSG uit hun voedingspatroon bande rapporteerde een even sterke verbetering in symptomen als de groep die behandeld werd met paracetamol.

Glutamaat is een neurotransmitter in de hersenen maar kan ook hersencellen overdadig prikkelen.

Bron: Holton KF, Ndege PK, Clauw DJ. Dietary correlates of chronic widespread pain in meru, Kenya. Nutrition. 2018; 53;14-19