Klik hier om naar het gastenboek te gaan

Home Nieuws Gastenboek Oorzaken Diagnose Eigenschappen Fibromyalgie Score Risicofactoren Symptomen Behandeling Medicatie Voeding Vitaminen ME/CVS 10 dingen.... Praktische tips Tips om beter te slapen
Meditatie vermindert...

Chronische pijn kan het normale dagelijkse leven aardig belemmeren. De statistieken vandaag de dag zijn alarmerend;  veel mensen lijden chronisch pijn. Pijnstillers zijn niet altijd het antwoord. Meditatie is een (bewezen) methode die daadwerkelijk effectief voor pijn verlicht. Pijnklachten verminderen aanzienlijk en de pijn is minder intensief, zo blijkt uit diverse onderzoeken.

Magnesium vermindert...

Een dubbelblinde RCT onder zestig depressieve patiënten gepubliceerd in het vakblad Nutrition laat zien dat een verhoogde bloedwaarde magnesium de symptomen van depressie significant verlaagt ten opzichte van placebo.

Oscillations in Spec...

A new study from the U.K. shows that oscillations, or variations, in specific brain waves seem to correlate with fibromyalgia (FM) pain symptoms and fatigue in a small group of female patients. Findings from the study, “Altered theta oscillations in resting EEG of fibromyalgia syndrome patients,” can be found in the European Journal of Pain.

Naar boven

Fibromyalgie & Candida

Een oprukkende vermoeidheidsziekte is candida. Althans, in de reguliere geneeskunde wordt candida alleen erkend als een infectie van nagels, huid en slijmvliezen. Alternatieve artsen omschrijven dit syndroom als een overgroei van de candida albicans schimmel in het weefsel. De gistcel verspreidt zich vanuit de darm in de bloedbaan en kan leiden tot allerlei spijsverteringsklachten, allergieen, herhalende infecties en hormonale klachten. Langdurig aanhoudende vermoeidheid is een van de belangrijkste symptomen van het candida syndroom. In de Verenigde Staten schatten onderzoekers dat in de groep personen met chronische gezondheidsklachten twee van de drie patienten aan deze vorm van candida lijdt. De oorzaken kunnen zijn: post-virale syndromen, aanhoudende stress-situaties, overmatig gebruik van onvolwaardige voeding (suiker) en langdurig gebruik van antibiotica. 

De symptomen van candida verergeren door het eten van geraffineerde koolhydraten, gist, schimmelkazen, champignons, fruitsoorten, koolsoorten en alcohol. Verder kan het weer ook invloed hebben vooral wanneer het warm en vochtig is.

Mogelijke symptomen: Diarree, Obstipatie , Maag/darmklachten , Opgeblazen gevoel , Winderigheid , Anale jeuk , Buikkrampen, Blaasontstekingen, Voorhoofdholte ontstekingen, Gewrichtspijnen, Acne, Uitslag, Jeuk, Hoesten, Hoofdpijn, Migraine, Haaruitval, Hooikoorts, Eczeem, Psoriasis, Verminderde seksuele behoefte, Moeheid, Geheugenverlies, Concentratie problemen, Spierklachten, Koortsachtige symptomen, Vlekken zien, Menstruatieproblemen, Humeurschommelingen, Brandend maagzuur, Hypoglykemie, Depressies, Zweverig gevoel hebben, Slecht ruikende adem, Droge mond, Oorpijn / ontstekingen, Blaasjes in mond, Aambeien, Astmatische symptomen, constante druppende neus, Pijnlijk en/of gespannen gevoel in borststreek en Pijnlijke geslachtsgemeenschap 

Ook hebben vrouwen nogal eens een vaginale candida infectie waarbij ze een witgele brokkelige afscheiding merken. Deze kan flinke jeuk veroorzaken. De klachten van schimmelinfecties verergeren vaak in het najaar.

Op de plek van de candida-infectie kunnen klachten ontstaan zoals een pijnlijke mond, slikklachten of vaginale jeuk. Maar vooral een infectie in de darmen kan meer dan alleen lokale gevolgen hebben. Dit komt deels door de verdere verzwakking van het immuunsysteem door de candida infectie, maar voor een belangrijk deel ook door stoffen die door de schimmel worden uitgescheiden en dan door de darmwand heen in het bloed worden opgenomen. Deze stoffen worden endotoxinen genoemd. Bij een langdurige infectie kan er mogelijk een allergische reactie ontstaan, waarbij het immuunsysteem antistoffen maakt tegen componenten van de candida schimmel. Dit kan uiteenlopende gevolgen hebben.  

Maatregelen:
Indien nodig kun je reguliere schimmeldodende medicijnen gebruiken (bv nystatine) of natuurlijke stoffen die de omzetting van gisten in schimmels of de schimmelgroei remmen (bijvoorbeeld caprylzuren, biotine of kruidenpreparaten met grapefruitpitten extract en/of pau d’arco). Van belang is ook het herstel van een gezonde darmflora met zogenaamde probiotica.

De voeding kan het beste zo gekozen worden dat zij aan de ene kant een ongunstig milieu biedt voor de schimmels en aan de andere kant het afweer systeem versterkt. Afgeraden om te eten worden suiker en suiker bevattende voedingsmiddelen. Aangeraden worden het gebruik van olijfolie en knoflook. Zij remmen de schimmel groei.  

Een gezond leef- en eetpatroon zal altijd belangrijk blijven om nieuwe problemen door schimmelinfecties te voorkomen. Er zijn meerdere symptomenlijsten in omloop op het internet waar je met behulp van een puntenscore de kans kunt bepalen of dat er sprake is van een candida schimmel infectie. Een arts of therapeut kan daarna onderzoeken of er sprake is van schimmelinfecties en kan zo nodig een behandelplan opstellen. Voor meer uitgebreide informatie over het candida syndroom klik je hier hier

Note: Fibromyalgie, CVS en candida lijken in symptomen en vermeende oorzaken allemaal erg veel op elkaar.