Klik hier om naar het gastenboek te gaan

Home Nieuws Gastenboek Oorzaken Diagnose Eigenschappen Fibromyalgie Score Risicofactoren Symptomen Behandeling Medicatie Voeding Vitaminen ME/CVS 10 dingen.... Praktische tips Tips om beter te slapen
Meditatie vermindert...

Chronische pijn kan het normale dagelijkse leven aardig belemmeren. De statistieken vandaag de dag zijn alarmerend;  veel mensen lijden chronisch pijn. Pijnstillers zijn niet altijd het antwoord. Meditatie is een (bewezen) methode die daadwerkelijk effectief voor pijn verlicht. Pijnklachten verminderen aanzienlijk en de pijn is minder intensief, zo blijkt uit diverse onderzoeken.

Magnesium vermindert...

Een dubbelblinde RCT onder zestig depressieve patiënten gepubliceerd in het vakblad Nutrition laat zien dat een verhoogde bloedwaarde magnesium de symptomen van depressie significant verlaagt ten opzichte van placebo.

Oscillations in Spec...

A new study from the U.K. shows that oscillations, or variations, in specific brain waves seem to correlate with fibromyalgia (FM) pain symptoms and fatigue in a small group of female patients. Findings from the study, “Altered theta oscillations in resting EEG of fibromyalgia syndrome patients,” can be found in the European Journal of Pain.

Naar boven

Fibromyalgie en Depressie

Onderzoek heeft uitgewezen dat 30% van de fibromyalgie-patiënten op het moment van het stellen van de diagnose last hebben van een depressie. De stress van de constante pijn en vermoeidheid die gepaard gaat met fibromyalgie kan leiden tot angstgevoelens en sociaal isolement, wat weer tot een depressie kan leiden. Het is echter ook mogelijk dat angst en depressie tot fibromyalgie kunnen leiden. Het mogelijke verband tussen fibromyalgie en depressie is echter niet altijd even voor de hand liggend.

Sommige onderzoekers suggeren dat een depressie aanleiding geeft tot chemische wijzigingen in de hersenen. Volgens een andere theorie zou er sprake kunnen zijn van afwijkingen in het zenuwstelsel. Door deze afwijkingen zouden er substanties vrij kunnen komen die de gevoeligheid aan pijn verhogen. Het gevolg zou dan fibromyalgie zijn, met een combinatie van chronische pijnen en depressie.

De depressie zou dus eerst komen, zodat het belangrijk is om een depressie tijdig te (h)erkennen.