Klik hier om naar het gastenboek te gaan

Home Nieuws Gastenboek Oorzaken Diagnose Eigenschappen Fibromyalgie Score Risicofactoren Symptomen Behandeling Medicatie Voeding Vitaminen ME/CVS 10 dingen.... Praktische tips Tips om beter te slapen
Smaakversterker mono...

Onderzoek uit Kenia suggereert dat consumptie van mononatriumglutamaat (Engelse afkorting: MSG) chronische pijn in de hand werkt. MSG is de belangrijkste bron van vrij glutamaat, maar vrij glutamaat komt ook van nature voor in sojasaus en parmesaanse kaas. Ook voedingsmiddelen met 'gehydrolyseerd proteïne' kunnen glutamaat bevatten. De link tussen MSG en pijn werd gevonden in een erg kleine pilotstudie.

Gezondheidsraad advi...

De Gezondheidsraad adviseert nieuwe criteria voor de diagnose voor ME/CVS (voorheen vaak chronisch vermoeidheidssyndroom genoemd). Dit advies legde de Gezondheidsraad op 19 maart voor aan de Tweede Kamer. Het advies is gebaseerd op een rapport van de Amerikaanse National Academy of Medicine uit 2015. Volgens de Gezondheidsraad moet ME/CVS niet meer gezien worden als syndroom, maar als een ziekte waarvan de klachten behandeld moeten worden. De symptomen kunnen verlicht worden met behulp van bijvoorbeeld medicatie of multidisciplinaire behandeling. Hoewel cognitieve gedragstherapie voorheen vaak geadviseerd werd, kan dat volgens de nieuwe richtlijnen nog wel, maar het ‘moet’ niet meer.

Meditatie vermindert...

Chronische pijn kan het normale dagelijkse leven aardig belemmeren. De statistieken vandaag de dag zijn alarmerend;  veel mensen lijden chronisch pijn. Pijnstillers zijn niet altijd het antwoord. Meditatie is een (bewezen) methode die daadwerkelijk effectief voor pijn verlicht. Pijnklachten verminderen aanzienlijk en de pijn is minder intensief, zo blijkt uit diverse onderzoeken.

Naar boven

Tips om beter te slapen


• De uren voor middernacht tellen dubbel. Ga dus bijtijds slapen, omdat de uren voor 00.00 uur dubbel tellen. Als je bijvoorbeeld om 22.00 uur gaat slapen heb je om middernacht al 4 uur in de pocket dus 2 uur bonus. Of het een fabel is of niet, het is in ieder geval belangrijk om voldoende tijd (minimaal 7 uur) per nacht te nemen om te slapen en te herstellen. Sommige activity watches meten naast je beweging gedurende de dag ook de diepte van je slaap. Dit kan je een goede indruk geven hoe diep je nu slaapt en de verandering die optreedt als je bepaalde maatregelen neemt om beter te kunnen slapen.

• Voorkom eten na 19.00 uur 's avonds om je spijsvertering tot rust te laten komen. Je kunt prima nog water en kruidenthee drinken, maar koffie (cafeïne) en zwarte thee (theïne) kun je beter vermijden in verband met de activerende stoffen die hierin zitten.

• Zorg voor voldoende ventilatie in je slaapkamer. Frisse lucht betekent meer zuurstof die je nodig hebt om optimaal tot rust te komen.

•  Een donkere kamer helpt je om dieper in slaap te vallen. Licht in de slaapkamer zorgt voor de aanmaak van waakhormonen, waardoor je minder diep in slaap komt.

• Het wonder mineraal magnesium zorgt voor een betere nachtrust. Bijna iedere Nederlander heeft eigenlijk een chronisch tekort aan magnesium, omdat er te weinig van in onze voeding zit. Daarbij komt dat stress het mineraal magnesium in ons lichaam verbruikt. Het is aan te bevelen om een goede kwaliteit magnesium (citraat, bisglycinaat, tauraat: verkrijgbaar bij een goede drogist of natuurvoedingswinkel) tijdens de maaltijd in te nemen. Voor een diepere slaap is het in ieder geval bij het avondeten aan te bevelen om 1 tablet in te nemen.

•  Vermijd liever het blauwe beeldscherm de laatste 2 uur van je dag. Hiermee bedoelen we het bezig zijn met je smartphone, het kijken van TV of achter je computer werken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het blauwe licht een activerende werking heeft, waardoor je hersenen juist actief worden in plaats van zich voorbereiden op een ontspannen nacht slapen. Een mooi alternatief voor 1 van je beeldschermen is het lezen van een boek of even een rondje buiten in de natuur gaan wandelen.

• Net voordat je gaat slapen kun je een ademhalingsoefening of meditatie doen om te ontspannen. Op deze manier laat je de dag achter je en creëer je direct ontspanning.

• Bedenk 3 positieve dingen die je die dag hebt mee gemaakt. Hierdoor ga je met een positieve mindset en vanuit tevredenheid slapen.

• Houd je mobiel buiten je slaapkamer en mogelijk andere elektronische apparaten zoals een wekkerradio. De straling van je mobiel en/ of wekkerradio verstoren je natuurlijke slaapritme, waardoor je minder diep in slaap komt. Een alternatief voor je radiowekker is een horloge of een wekker op batterijen dus niet aangesloten via het stopcontact. Ervaar zelf eens of je beter slaapt zonder elektronische apparaten om je heen in je slaapkamer. Een activity watch die de diepte van je slaap meet kan je hier ook bij helpen om het inzichtelijker te maken.

• Snoozen maakt je suf en zorgt voor een slow start van je dag. Ik weet dat de verleiding groot is om nog even een paar keer te snoozen, maar uit onderzoek blijkt dat je juist daardoor veel moeizamer de dag opstart.